Turism

Investiții de 32 milioane euro în domeniul schiabil Poiana Brașov

Primele investiții majore, după zece ani de la ultima alocare de fonduri de către Ministerul Turismului, în domeniul schiabil Poiana Brașov, vor fi realizate în acest an de Primăria Brașovului.

Pentru extinderea pârtiei cu 30 de hectare și construcția a două noi sisteme de transport pe cablu, din bugetul local au fost alocate 32 de milioane euro în 2020. Domeniul schiabil Poiana Brașov este alcătuit, în acest moment, din șapte pârtii de schi, cu o lungime totală de 24 km, pe o suprafață de circa 80 de hectare.

Studiul de fezabilitate aferent va costa aproape două milioane euro, iar proiectul este derulat, cu fondurile Primăriei, de către Asociația de Turism Poiana Brașov. În luna februarie au fost cumpărate deja două noi mașini de bătut zăpada, destinate îmbunătățirii calității pârtiilor. Investiția în cele două utilaje s-a ridicat la aproape 900.000 euro.

Utilajele sunt configurate pentru terenul specific al Masivului Postăvarul, fiind dotate cu cabestan cu o lungime a cablului de 1.050 m, și sunt suficiente pentru întreţinerea celor 25 de km de pârtii din staţiune.

Toate aceste eforturi investiționale sunt destinate, pe de o parte, promovării stațiunii Poiana Brașov, ca destinație turistică și de schi. Pe de altă parte, sunt necesare pentru a asigura standardele cerute de Federația Internațională de Schi (FIS) în găzduirea și organizarea unor competiții care să fie incluse în calendarul acesteia.

Astfel, în acest an, pe pârtiile din Poiana Brașov, s-a desfășurat cea de a treia ediție a concursului Children Trophy, organizat din anul 2018 în România, fiind prima competiție acreditată de FIS în România.

Au participat peste 100 de schiori din întreaga lume, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, iar concurenții din România au câștigat șase din cele 12 medalii puse în joc.

Asociația de turism a oferit cazarea și masa gratuită pentru toți competitorii – Puiu Gaspar, secretarul general al Federației Române de Schi și Biatlon

Acreditarea acordată de Federația Internațională de Schi (FIS) organizatorilor din România – Federația Națională de Schi și Biatlon (FNSB) și Asociația de Turism din Poiana Brașov – este valabilă până în anul 2022.

”Competițiile organizate pentru copiii cu vârste între 14 și 16 ani sunt plătite în totalitate de către organizatori”, explică Puiu Gaspar. Au participat în acest an 36 de sportivi, de trei ori mai mulți comparativ cu prima ediție, din urmă cu trei ani.

Investițiile în domeniul schiabil Poiana Brașov s-au oprit în urmă cu 10 ani, când Ministerul Turismului a alocat, la vremea aceea, 33 de milioane euro, în modernizarea și extinderea domeniului schiabil cu 80 de hectare.

Comparativ cu acel nivel, care înseamnă o cheltuială medie de 412.500 euro pe hectar schiabil, investiția din prezent, de 32 milioane euro pentru extinderea cu 30 de hectare a pârtiilor (plus achiziție echipamente), înseamnă o cheltuială medie de 1,07 milioane euro per hectar, de peste două ori mai mult față de anul 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *