Turism

Cele 12 măsuri de protecție sanitară stabilite pentru administratorii plajelor românești

Măsurile sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul alimentației publice și administratorii care desfășoară activități de operare a plajelor turistice, iar clienții teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul românesc au obligația de a le respecta.

Cele 12 măsuri de protecție a turiștilor pe plajele românești, pe care administratorii acestora sunt obligați să le instituie și să urmărească respectarea lor:

  1. Operatorii economici sau administratorii, după caz, au obligația de a amplasa la loc vizibil regulamentele de acces și de comportament pe plajă și totodată de a asigura măsuri pentru respectarea unei distanțe de 2 metri (stânga/dreapta, față/spate) între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite;

2. Administratorii vor asigura accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menținerea distanței fizice, descurajarea aglomerării și limitarea adunărilor mari și vor adopta măsuri pentru restricționarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depășite și distanța fizică nu poate fi menținută;

3. Accesul va fi asigurat prin puncte de intrare clar semnalizate și vor fi stabilite culoare unidirecționale, separate, de intrare si de ieșire, cu semnalizarea distanțelor corespunzătoare;

4. Rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic și / sau adoptarea de ore strategice de funcționare sau criterii de închidere flexibile;

5. Trebuie să se mențină o distanță de cel puțin 2 metri între persoane (inclusiv angajați) în orice moment, cu excepția membrilor aceleiași familii sau dacă siguranța activității de bază necesită o distanță mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele);

6. Se amenajează zonele de lucru (de exemplu, scaune pt salvamari, turnuri) astfel încât, cei care prestează servicii pe plajă să stea distanțați la cel puțin 1,5 metri. Atunci când distanțarea nu este posibilă, trebuie să se prevadă utilizarea măștilor de protecție sau să se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas;

7. Servirea clienților se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienților în punctele de servire;

8. În cazul plajelor neconcesionate, administrația publică locală va răspunde de menținerea regulilor de distanțare fizică și evitarea formării de aglomerări;

9. Echipamentul de plajă (de exemplu, scaune, șezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membrii de familie cu același domiciliu și, înainte și după fiecare utilizare, acestea vor fi curățate și dezinfectate cu produse biocide avizate;

10. Toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei: apă, săpun, dezinfectant cu cel puțin 60% alcool, prosoape de hârtie și coșuri de gunoi fără atingere. Se va asigura curățarea și dezinfecția frecventă a acestora;

11. Nu sunt premise activități sportive sau de agreement decât în spatii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparțin aceleași familii;

12. Personalul operatorului economic sau al administratorului plajei, după caz, va purta mască și se vor asigura dispozitive și produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor turistilor și informații cu privire la modul de utilizare.

Același ordin stabilește măsurile de protecție a clienților teraselor:

• La intrare se va face un triaj observațional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecție respiratorie va fi interzis;

• Operatorii economici din sectorul alimentației publice se vor asigura că la intrare și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, precum și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;

• Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (exemplu: înspre și dinspre toaletă);

• Se va interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință;

• Se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască și mănuși, iar mănușile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;

• Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei;

• Se stabilește un număr de maxim 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu;

• Se asigură respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între ocupanții meselor alăturate;

• Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului;

• Va exista, totodată, un registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât în cazul apariției un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică;

• Se asigură că se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Dacă situația epidemiologică o va permite, măsurile de siguranță sanitară adoptate prin cele două acte normative vor fi evaluate și, în perspectiva repornirii graduale a activităților din domeniul turismului, respectiv pentru a doua fază prevăzută pe data de 15 iunie, vor fi avute în vedere și alte relaxări ale restricțiilor.

Începând cu data de 1 iunie a.c. , sunt permise activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare și băuturilor în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică (terase) și totodată sunt permise activitățile de operare a plajelor.

Prevederile sunt cuprinse în Ordinul comun nr. 1.809 din data de 29.05.2020 emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri alături de Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și, respectiv, Ordinul comun al Ministerului Economiei, Energieiv și Mediului de Afaceri nr. 1.810 din data de 29.05.2020, emis împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prin cele două acte normative au fost stabilite măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-o primă fază a repornirii activităților din domeniul turismului. Astfel,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.