Turism

Angajații din hotelurile și restaurantele de pe Litoral nu mai pot lua ajutorul de șomaj

Litoral

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) estimează că rata șomajului în rândul angajaților din hoteluri și restaurante va ajunge la 90%.

Cele mai recente date de la Ministerul Muncii arată că un milion de persoane se aflau în șomaj la data de 6 aprilie 2020. Dintre aceștia, 953.000 au contracte de muncă suspendate și aproape 190.000 au contracte de muncă încetate.

Dintre cele suspendate, adică aflate în șomaj tehnic, 12,4% vin din hoteluri și restaurante, respectiv 118.000 de persoane. La sfârșitul anului trecut, în hoteluri și restaurante erau angajați 194.500 de persoane.

Peste 50.000 de persoane se află într-o situație dramatică, deoarece au încetat șomajul la 1 aprilie și nu mai au nicio sursă de venit – Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR

Angajații de pe Litoral au contracte de muncă pe perioadă determinată de 6 luni, iar în 2020 nu mai beneficiază de șomaj deoarece nu vor îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni având în vedere că hotelurile de pe Litoral au activitatea sistată.

Mai mult, numeroși salariați sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizație de șomaj, deoarece societățile de turism care funcționează sezonier nu își vor mai desfășura activitatea în condiții normale, iar salariații sezonieri este posibil să nu mai fie angajați deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a cerut în regim de urgență emiterea unui act normativ pentru stabilirea în mod excepțional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni (în loc de 12 luni) pentru angajații sezonieri, astfel încât toți salariații din turism care lucrează în unități sezoniere să poată beneficia în acest an de șomaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *