Telecom

Telekom România ar trebui vândută integral

Acționarul principal, Deutsche Telekom, a anunțat intenția de a vinde activele din România, deținute prin operatorul grec OTE, în dorința de a se concentra pe operațiunile profitabile ale grupului.

Telekom România este formată din două divizii distincte. Prima furnizează internet, telefonie fixă și face retransmisie de posturi tv, fostul Romtelecom, aici fiind acționar și statul român cu un pachet de 46%. A doua este o divizie doar cu servicii de telefonie și internet mobil, fostul Cosmote.

Implicarea statului român într-una dintre cele două divizii face dificilă vânzarea la pachet a afacerii, prin urmare devin credibile zvonurile privind posibile negocieri separate pentru cele două companii. În acest context, găsirea unui cumpărător pentru cele 70% dintre acțiunile Telekom Romania Mobile Communications este mai simplă decât cea de vâzare a pachetului majoritar de la Telekom Romania, unde deține 54%.

Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a decis majorarea capitalului social al diviziei de telefonie mobilă cu 800 milioane euro, sumă care acoperă toate datoriile companiei, inclusiv cele istorice. Dacă majorarea de capital social va fi dusă până la capăt, acționarul majoritar va cere o sumă mai mare pentru vânzarea companiei. Este un prim semnal că acționarul înclină spre o vânzare.

Un alt semn că se pregătește schimbarea acționarului principal este faptul că sunt în curs campanii de atragere a noi clienți. Recent, Telekom a lansat o campanie împreună cu Blue Air prin care oferă vouchere pentru zboruri cu avioanele transportatorului aerian și a introdus și cartele la vânzare în supermaketurile Mega Image, care pot fi transformate foarte ușior în abonamente. De altfel, abonamentele ce pornes de la 5 euro lunar oferă internet nelimitat in conectivitate 4G, oferte apropiate de cele ale Digi / RCS & RDS, care are cele mai mici tarife din piață.

Oferte neangajante până acum

Primele informații legate de posibili cumpărători au indicat Orange România pentru divizia de mobil și RCS & RDS pentru cea de comunicații fixe și tv. Fără a fi excluse aceste posibile tranzacții, trebuie menționat că vor fi dificil de realizat în condițiile în care ambii posibili cumpărători sunt lideri de piață iar achiziția unei competitor major ar duce la o concentrare care ar putea fi respinsă de Consiliul Concurenței.

De altfel, acesta este și cea mai mare problemă care ar putea apărea din vânzarea pe bucăți a Telekom România, anume concentrarea industriei în mâinile a doar trei operatori mari (Orange, Vodafone, RCS & RDS), concentrare care dăunează concurenței de piață și intereselor consumatorilor.

Industria are deja parte de o concentrare, respectiv achiziția UPC România de către Vodafone România, ca urmare a tranzacției desfășurate global între cele două companii. Achiziția, care mai așteaptă aprobarea din parte Comisiei Europene, va duce la dispariția UPC din piață, dar nu va afecta în mod semnificativ industria. Vodafone nu are o divizie de furnizarea internet fix și retransmisie de posturi tv, iar integrarea UPC va duce la o completare a afacerilor acesteia.

Nicolae Oacă, unul dintre cei mai vechi analiști IT&C din țara noastră, atrage atenția că vânzarea pe bucăți ar duce la o concentrare puternică în industrie, mai ales în cea de comunicații mobile.

În țările vest-eruopene sunt minim trei operatori, unde foarte greu a intrat al patrulea, cum ar fi Franța – Nicolae Oacă, analist.

După lupte care au durat mai bine de 10 ani, Franța are patru operatori, prin intrarea Iliad. La mijlocul anului 2004, Franța avea una dintre cele mai mici densități ale telefoniei mobile din Vestul Europei, 70%, o piață cu trei operatori: Orange (circa jumătate dintre utilizatori), SFR (circa o treime dintre utilizatori) și Bouygues.

Conform Financial Times, piața franceză era intr-un „echilibru stabil, dacă nu un cartel”, iar autoritatea de reglementare din Franța a amendat cu peste 600 milioane euro cei trei operatori pentru dominare colectivă și a demarat procedurile pentru introducerea operatorilor de rețele mobile virtuale.

Analistul arată că vânzarea la pachet a Telekom România grup este preferabilă, având în vedere că se schimbă doar acționariatul companiilor, nu și configurația pieței. Un investitor interesat de divizia mobilă este omul de afaceri bulgar Spas Roussev, care controlează operatorul Vivacom prezent în regiune. La acesta s-ar adăuga un fond de investiții rus.

Deocamdată, însă, nu există informații oficiale despre demersurile de vânzare și nici autoritățile din România nu au primit informări legate de deschiderea unor negocieri. Practica arată că Consiliul Concurenței este notificat de eventualitatea unei preluări care ar presupune concentrarea pe o anumită piață și i se cere opinia înainte de demararea procedurilor de due-diligence pentru a nu avea surprize mai târziu.

Aceasta nu înseamnă că nu există negocieri sau discuții. Dacă Deutsche Telekom (acționarul majoritar al OTE) va dori să iasă din România va găsi soluții. Sperăm că va găsi și investitori dispuși să cumpere toată afacerea, nu doar o parte din aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.