GoodNews Telecom

Pericolele inexistente ale frecvenței de comunicare 5G

Tehnologia de telefonie mobilă 5G s-a lansat deja comercial în România și așteaptă licitația ANCOM pentru a completa spectrul de frecvență prin care 5G va fi emisă. Au apărut însă tot mai multe îngrijorări legate de emisia de unde din 5G, care invoacă diverse pericole pentru sănătate.

Pericole pentru sănătate au fost „descoperite” la fiecare apariția a unei noi tehnologii. 3G, 4G, routerele Wi-Fi sau chiar cuptoarele cu microunde au avut și au încă partea lor de contestatari, iar 5G nu face excepție. Din fericire, nu au apărut rezultate ale unor studii serioase care să confirme temerile, dimpotrivă.

În primul rând trebuie să înțelegem că totul în jurul nostru este undă. Sunetele, radioul, lumina infraroșie sau ultravioletă – toate sunt unde. Diferă doar lungimea și energia pe care o propagă. Lumina și undele radio sunt electromagnetice, în timp ce sunetele sau undele seismice sunt unde mecanice.

Lungimea acestora variază de la dimensiuni subatomice, constanta lui Plank fiind cea mai mică dimensiune posibilă, până la dimensiunea universului.

Undele periculoase încep de la spectrul extrem al ultravioletelor, cu dimensiuni de circa 10 nm (nanometri) și coboare către raze X și raze gamma. Dimensiunea care ne interesează este cea între 1 mm și 1 m, unde se află undele cu frecvențe între 3 kHz și 300 GHz.

Ce frecvențe vor fi oferite la vânzare?

Operatorii de telefonie mobilă Vodafone și Digi au lansat deja conexiuni 5G. Digi utilizează axcum banda de frecvență dintre 3,4 și 3,8 GHz pentru care are deja licență. Frecvențele care vor fi scoase la vânzare de către ANCOM sunt cele din zona 700 MHz, 3,5 GHz și 26 GHz.

Cele in zona 700 MHz snt frecvența ultra-înalte (UHF), utilizate și pentru televiziunea terestră. Frecvența este potrivită pentru acoperirea distanțelor mari, cum sunt cele din afara localităților, chiar dacă viteza de transfer a datelor este mai redusă. La 3,6 GHz și 26 GHz avem frecvența super-înalte, cu viteze mari de transfer, dar distanțe de acoperire mici. Acestea vor fi utilizate în orașe și alte aglomerări urbane, dar cu un număr de stații mult mai mare.

Ideea că undele foarte înalte, cum sunt cele de 26 GHz afectează celulele corpului uman, este nefondată, dat fiind faptul că celulele sunt de câteva mii de ori mai mari.

Cuptorul cu microunde utilizează frecvențe de 2,45 GHz, apropiate de cele ale routerului Wi-Fi, care are benzi de 2,4 GHz și 5 GHz. Diferența majoră este în energia utilizată pentru emiterea undelor. Un cuptor cu microunde are o putere care pornește de la 1.000 W, iar spațiul în care se emite este închis, undele lovindu-se de pereți în întorcându-se către alimentele ce se doresc a fi încălzite. Chiar și așa, undele pătrund în alimente doar aproximativ 1cm.

Un router are o putere de 100 mW, adică de zece mii de ori mai mică, iar undele sunt transmise în toate direcții, corpul uman fiind mai mult decât capabil să respingă o astfel de cantitate de unde electromagnetice.

Stațiile de emisie 5G vor avea aceeași putere ca un router, drept pentru care nu se pune problema afectării oamenilor și nici a energiei electrice utilizate, care nu va fi atât de mare încât să afecteze rețeaua de distribuție a electricității.

După cum au explicat și oficialii ANCOM, telefonul din buzunar este capabil să emită mai multe unde decât o stație, mai ales în cazul în care este obligat să schimbe stația pentru un semnal mai bun. În cazul 5G emisia de unde a telefonului va fi mult mai redusă datorită semnalului mult mai stabil.

Active Denial Systems

Se face, de asemenea, referire la Active Denial Systems, o armă a militarilor utilizată de căte militari pentru dispersarea mulțimilor. În esență, aceasta utilizează o undă electromagnetică de mare putere care încălzește pielea țintei și îi dă o senzație de arsură.

Numai că ADS utilizează o frecvență de 90 GHz și o putere foarte mare pentru a obține aceste rezultate, iar emisia este către un singur punct.

Singura îngrijorare reală este interferarea stațiilor cu frecvență de 24 GHz cu sateliții meteorologici, care transmit în 23,8 GHz. Pentru acestea limitele au fost impuse deja astfel încât stațiile să nu ajungă la 23,8 GHz.

Problemele operatorilor

Operatorii de telefonie au explicat, alături de ANCOM, limitele și pericolele create de tehnologia 5G. Desigur, cei convinși de faptul că undele sunt periculoase, vor crede acest lucru în continuare. Cum este părerea multora că o antena de emisie-recepție poziționată pe bloc va afecta locuitorii respectivului bloc.

Numai că locatarii respectivi au mai multe șanse să nu aibă deloc semnal în cazul în care sunt abonați la operatorul care deține antena, dat fiind faptul că tot ce se află direct sub antenă se află în „conul de umbră” al acesteia deoarece emisia nu se face în jos, ci de jur-împrejur. Adică undele emise de antenă nu ajung la ei.

Operatorii se plâng, în schimb, de legislație, nu de investițiile necesare în stațiile de frecvență înaltă. Aceasta deoarece instalarea unei stații necesită aceleași permise de construcție necesare pentru o clădire, ceea ce îngreunează foarte mult procesul de instalare. Și cer ca și aceste prevederi să fie schimbate înainet de a se organiza licitația pentru un nou spectru de frecvență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.