Numărul incidentelor majore de securitate în telecomunicații a crescut cu 66% anul trecut față de 2017, cei mai afectați fiind utilizatorii de telefonie mobilă.
Potrivit datelor ANCOM, în 2018 au avut loc 556 de incidente majore, cu 66% mai mult față de anul anterior, ceea ce a afectat 7,6 milioane conexiuni de telefonie mobilă, cu peste un milion mai multe (6,13) în 2017.
Vestea bună este că durata medie de rezolvare a acestor incidente s-a redus de la opt ore în 2017 până la cinci ore anul trecut, conform raportului ANCOM pentru anul trecut. Incidente majore de securitate sunt considerate întreruperile unui serviciu de comunicații (telefonie, internet, retransmisia de programe tv) de cel puțin o oră, pe care furnizorii de servicii sunt obligați să le raporteze autorității.
Incidentele de anul trecut au afectat și 4,78 milioane conexiuni de internet mobil și transmisiuni de date pe mobil, 1,01 milioane de conexiuni de internet fix și 438.000 de conexiuni de cablu tv. Durata totală a incidentelor de anul trecut a fost de 2.808 ore.
Cele mai multe/cele mai puține incidente din țară au fost în județele:
Constanța – 64 | Ialomița – 9 |
Dolj – 57 | Bihor, Sălaj – 11 |
Cel mai afectat județ a fost Constanța, cu un total de 64 de incidente, urmat de Dolj, cu 57 de incidente. Infrastructură de comunicații cu probleme este și în Teleorman, unde s-au înregistrat 55 de incidente și în Olt, cu 54 de incidente. La polul opus se află Ialomița cu 9 incidente și Bihor și Sălaj cu câte 11.
Raportul ANCOM mai arată că cele mai multe incidente, 86%, au fost provocate de factori externi, mai exact întreruperea alimentării cu energie electrică, întreruperea funcționării unor echipamente sau distrugerea din cauze necunoscute a fibrei optice. De altfel, numărul incidentelor provocate de o cauză externă sau o parte terță s-a dublat de la 243 în 2017 până la 477 anul trecut.
Restul de 14% dintre incidente au fost determinate de erori de sistem (software sau hardware), fenomene naturale (ninsori sau furtuni) și acțiuni rău-intenționate, cum ar fi vandalizarea cablului de firă optică sau a echipamentelor.