Comisia Europeană a publicat azi, 29 ianuarie 2020, cu o întârziere de o lună, setul de măsuri recomandate tuturor statelor membre pentru securitatea ce derivă din introducerea tehnologiei 5G. Vestea bună pentru producătorii chinezi este că au fost acceptați pe piața UE.
Garantarea securității tehnologiei 5G este cosiderată de importanță strategică pentru piața unică și pentru suveranitatea tehnologică a UE. Setul de măsuri cuprinse în EU Toolbox va fi transpus în fiecare legislație națională, cu un apel din partea Comisiei Europene ca legislația să fie pusă în aplicare până la 30 aprilie 2020.
O veritabilă uniune a securității este aceea care protejează cetățenii, întreprinderile și infrastructurile critice ale Europei – Margaritis Schinas, comisar european pentru promovarea modului de viață european
Transpunerea în legislație este preconizată să se facă după modelul adoptat deja de Marea Britanie, publicat ieri, 28 ianuarie 2020. Britanicii au decis să nu excludă echipamentele 5G produse de companii din China, în principal Huawei, dar au limitat accesul acestora la 35% din totalul echipamentelor. De asemenea, au exclus accesul companiilor considerate de „risc major” la zonele de securitate națională, precum centrale nucleare sau baze militare.
Abordarea UE asupra securității infrastructurii 5G și a lanțului de aprovizionare cu echipamente
- norme în materie de telecomunicații și de securitate;
- coordonarea privind standardizarea, precum și certificarea la nivelul UE;
- examinarea cadrului pentru investițiile străine directe în scopul protejării lanțului de aprovizionare al tehnologiei 5G europene;
- instrumente de protecție comercială;
- norme în materie de concurență;
- achiziții publice, asigurându-se că se acordă atenția cuvenită aspectelor de securitate;
- programele de finanțare ale UE, asigurându-se că beneficiarii respectă cerințele relevante în materie de securitate.
Victor Zhang, vicepreședinte Huawei, a salutat decizia Marii Britanii și a declarat că va continua să lucreze alături de partenerii britanici pentru a atinge obiectivele de implementare a tehnologiilor 5G.
„Suntem de acord că o piață diversă de furnizori și competiția corectă sunt esențiale pentru fiabilitatea rețelelor, pentru inovație, dar și pentru a oferi clienților acces la cea mai bună tehnologie”, spune Victor Zhang.
Marea Britanie și acum UE resping prin această abordare a securității 5G cererile SUA de eliminare a companiilor chineze dintre furnizorii de echipamente. Nici până acum nu au fost excluse aceste echipamente de la construcția rețelelor 5G.
După, cum arată Comisia, Europa este, în prezent, una dintre regiunile cele mai avansate din lume în ceea ce privește introducerea comercială a serviciilor 5G. Investiția de până acum se ridică la 1 miliard de euro, dintre care 300 milioane euro reprezintă finanțare din partea UE. Se așteaptă ca până la sfârșitul acestui an serviciile 5G să fie disponibile în 138 de orașe europene. România este printre primele țări în care serviciile comerciale 5G au fost deja lansate.
La nivel global, se estimează că tehnologia 5G va genera venituri de 225 miliarde euro în 2025. Securitatea rețelei este crucială dat fiind că vor fi miliarde de obiecte și sisteme conectate, inclusiv în sectoare critice precum energia, transporturile, serviciile bancare și sănătatea.
O dată cu lansarea toolbox-ului de către Comisia Europeană, autoritățile române vor putea stabili legea de securitate a tehnologiei 5G, după care se va putea lansa și licitația pentru un nou spectru de frecvențe, destinate conectivității 5G. Licitația pe care toți operatorii de infrastructură mobilă o așteaptă înainte de a-și definitiva planurile de dezvoltare a rețelelor.