Telecom

ANCOM a amânat din nou licitația pentru frecvențele 5G în România

Licitatia 5G

Licitația pentru frecvențele 5G a fost amânată pentru a doua oară, astfel cum reiese din Planul de acțiuni pe 2020 al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

După ce a fost amânată la sfârșitul lunii octombrie licitația pentru frecvențele 5G, o amână din nou. Astfel, ANCOM a anunțat, în Planul de acțiuni 2020, că licitația se va ține în ultimul trimestru al acestui an.

Implementarea în legislație a Memorandumului 5G semnat cu administrația SUA, în august 2019, ar fi trebuit realizată până în octombrie anul trecut pentru ca licitația să poată avea loc tot în 2019.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, licitația a fost amânată cu șase luni. Ar fi trebuit, în acest interval, modificarea legislației în consecință, până la finalul lunii martie 2020, pentru ca licitația să poată fi ținută totuși în prima jumătate a acestui an.

Cum nici de data asta modificările nu au fost implementate, licitația se amână din nou. Documentația pentru licitație ar trebui să se finalizeze până la sfârșitul lui septembrie, iar licitația să fie realizată în ultimul trimestru.

România trebuie să legifereze condițiile de securitate legate de echipamentele și transmisiile 5G astfel încât să fie în acord și cu Memorandumul semnat cu Statele Unite ale Americii, dar și cu recomandările recente ale Uniunii Europene. Introducerea în lege a normelor de securitate așa cum au făcut mai multe state europene, nu va afecta licitația.

Reamintim că administrația SUA a cerut excluderea producătorilor chinezi, în principal Huawei, de la furnizarea de echipamente 5G, dar  niciun stat european nu a interzis accesul acestora. Doar în anumite cazuri, precum Franța, Huawei nu are voie să instaleze echipamente în zone sensibile, precum cele militare.

ANCOM va acorda drepturile de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz și 3.400 – 3.600 MHz.

Pe agenda ANCOM din acest an se mai află elaborarea Codului Comunicațiilor și implementarea legii regimului infrastructurii nr. 159/2016 prin care va oferi tarife orientative la stâlpii operatorilor de rețea.

De asemenea, va revizui regimul de autorizare generală privind furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice și va stabili reglementări privind serviciile poștale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.