Agricultură Retail

Piețele agroalimentare rămân deschise pentru în ciuda restricțiilor de circulație

Piață agroalimentară

Asociația Administrațiilor de Piețe din România (AAPR), motivând că producătorii agricoli români au nevoie de spații unde să își vândă produsele, a anunțat că piețele rămân deschise pentru public și vor fi aprovizionate în continuare.

Deși au intrat în vigoare de astăzi noile restricții de circulație a persoanelor și recomandarea autorităților este aceea de a evita total ieșirea din casă, în afară de urgențe medicale și aprovizionări scurte de la magazinele de proximitate, piețele vor rămâne deschise. Este decizia Asociației Administrațiilor din Piețe, motivată de ”necesitatea aprovizionării cu legume și fructe proaspete a orașelor”, și de faptul că ”producătorii ar trebui să arunce producția, dacă nu au unde să o vândă”.

În contextul în care întreaga economie este pe cale să se închidă, nu s-a pus foarte serios problema închiderii piețelor agroalimentare, deși ar putea intra în discuția autorităților. Este vorba, înainte de toate, despre faptul că românii încă nu înțeleg foarte bine necesitatea de a nu se mai aduna, nici în parcuri, nici în piețe, nici în transportul în comun, tocmai pentru a evita răspândirea coronavirusului.

Motivarea AAPR conform căreia, în cazul în care piețele s-ar închide, producătorii agricoli ar fi nevoiți să își arunce producția de fructe și legume proaspete, care au termen de valabilitate limitat, nu este lipsită de sens. Dar, în condițiile actuale, ar trebui identificată o altă soluție, pentru că a-i invita, practic, pe oameni să vină în piață este un gest aproape iresponsabil, dacă ținem cont de comportamentul lor neglijent, dovedit în aceste zile .

În comunicatul asociației se specifică faptul că ”distanța redusă până la piețele agroalimentare respectă dispozițiile Ordonanței Militare 2/2020 privind limitarea circulației persoanelor pentru a preveni răspândirea COVID-19”. Spațiile comerciale din piețe vor fi dezinfectate, iar cumpărătorii sunt rugați să evite formarea de grupuri de persoane. Problema este că distanța este redusă doar pentru cei care stau în apropierea piețelor și aceștia, după cum s-a văzut, nu respectă nici indicațiile de a sta la distanță unii de alții, nici de a evita cumpărăturile care nu sunt urgente. Pentru restul, sunt drumuri destul de lungi până la cea mai apropiată piață.

Ministrul agriculturii, Adrian Oroș, a declarat că ”este important ca piețele agroalimentare să rămână deschise, respectând măsurile de siguranță din supermarketuri, așa încât samsarii, speculanții și falșii producători să nu aibă acces”. Este clar că, în vremuri de criză, aceste categorii apar ca din pământ, ignorând la rândul lor orice reguli de protecție personală și a comunității. Dar, a invoca acest motiv acum, pentru menținerea piețelor deschise, este cel puțin neavenit.

AAPR reunește 32 de entități din întreaga țară și este membru al Uniunii Mondiale a Piețelor cu Amănuntul și En-gros, asociație internațională non-profit dedicată schimbului de informații privind piețele pentru îmbunătățirea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *