Retail

Inflația continuă să scadă sensibil până la Paști

Inflația intră pe scădere în următoarele trei luni, prețurile se calmează, presiunile din piața forței de muncă se diminuează, iar cursul valutar se va deprecia moderat-controlat.

Rata inflației în trimestru IV al anului trecut a depășit net intervalul progonozat, nu neapărat prețul barilului, ci prețul carburanților, care a crescut în ultima lună din 2019, a explicat guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul prezentării Raportului asupra inflației pe 2019.

Ideile principale referitor la evoluția inflației în trimestru IV 2019, dar și evoluția în 2020:

Rata anuală a inflației a fost influețată de creșterea cererii, se arată în Raport, în special la carne și produse din carne.

Presiunile sunt continue și permanente pe costurile cu forța de muncă. Economia continuă să crească pe bază de consum, ceea ce se reflectă în prețuri. Acestea au crescut ceva mai puțin, pentru că excedentul de cerere s-a dus pe balanța comercială. Astfel, se explică cum trăiește economia pe o creștere scăzută, dar cu cereri salariale crescute.

Problema consumului din export a devenit extrem de serioasă: ne ambiționăm să dăm de lucru firmelor din străinătate – Mugur Isărescu – guvernatorul, BNR.

Consumul vine și din creșterea creditului de consum, care este acum apreciat de către economiștii din BNR ca fiind ”lejer”.

Veștile bune: parcurs favorabil pe investiții, cu aport dominant al construcțiilor, dar în partea a doua a anului trecut și-au revenit a creditelor pentru echipamente și achizițiile de echipamente.

Tensiunile de pe piața forței de muncă sunt persistente, sunt o sursă de inflație, pe fondul scăderii producției industriale, în timp ce consumul și veniturile populației au crescut. ”Sunt vizibil în contradicție, cele două segmente, producția și consumul”, explică guvernatorul.

Absorbția internă arată, încă o dată, că se bazează pe consum, se adaugă investiții, cheltuieli guvernmentale. În timp ce soldul contului curent s-a deteriorat.

Economia a crescut, dar cifrele pe partea externă nu arată bine, astfel că ”ne ajută emisiunile de titluri primare și secundare„, a adăgat Mugur Isărescu.

Nu e loc de apreciere a cursului, dar am reușit, în condițiile în care absolut toate cresc, am fost atenți ca cursul să nu fie un factor al dezechilibrului extern. Miza este în continuare pe o depreciere controlată, așa încât să nu scăpăm inflația de sub control.

Inflația scade sensibil, până prin aprilie, chiar sub 3%., dar pe întreg 2020 va fi în jur de 3%. Inflația bazată pe IPC a reintrat pe cifra prognozată de BNR, până 2,8% – pe fondul epuizării

Ulterior se va plasa pe o traiectorie ascendentă, dar va rămâne în intervalul estimat. Putem acționa din intern, factorii din afară și-au diminuat influența. Grosul inflației vine din intern și putem să acționăm cu anumite instrumente.

Factorii de influență sunt mult mai calmi – prețurile la combustibili, din cauza epidemiei din China, cererea de țiței se va menține scăzută. În Europa, se întâmplă creșteri moderate de prețuri. Sunt țări, ca Polonia, Cehia, Ungaria, Norvegia sunt câteva presiuni, dar cu mai puțină influență pe economia României.

În 2020, creștereile de venituri se vor atenua, ceea ce va slăbi presiunea pe inflație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.