Retail

Distribuitorii de marfuri solicită măsuri ferme de susținere din partea statului

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) solicită autorităților măsuri de susținere, altfel întreg sectorul intra în faliment.

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România consideră că aprovizionarea cu alimente şi bunuri de larg consum de strictă necesitate şi protejarea sănătăţii populaţiei trebuie să facă parte din obiectivele prioritare ale Guvernului în această perioadă.

Riscul neîncasării creanțelor de la clienți, raportat la o lună normală, este de circa 70% în cazul HoReCa și 30 – 40% de la micile magazine.

Sectorul distribuției de bunuri este grav afectat de riscurile economice produse de pandemia de coronavirus – Ovidiu Gheorghe, președinte ACDBR 

Trimiterea salariaților în șomaj sau concedierea și falimentul sunt principalele riscuri care decurg din criza provocată de pandemie.

ACDBR cere statului să facă plata către firme a debitelor în maximum 15 zile de la instituirea stării de urgență. Suspendarea plății ratelor și dobânzilor pentru credite sunt alte măsuri importante.

Distribuitorii mai vor ca plata salariilor și a contribuțiilor angajaților și angajatorilor să fie suportate de la buget în caz de carantină. O altă doleanță este amânarea plăților TVA și a impozitului pe profit.

Membrii ACDBR solicită și un program de ajutor de stat privind susținerea de subvenții de până la 75% pentru plata salariilor în domeniile afectate de criză.

ACDBR include 40 de membri cu o cifră de afaceri totală de circa 1,35 miliarde euro și o cotă de 35% pe piața de distribuție tradițională de bunuri. Din asocație fac parte firme precum Simba Invest, Nitela Impex și Total Aqua Distribution.

Membrii ACDBR au peste 10.000 de angajați, asigurând “distribuția tradițională” a bunurilor de larg consum la peste 75.000 de clienți. Este vorba de sectorul HoReCa și magazinele de proximitate din mediul rural, unde comerțul modern nu este foarte activ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *