Retail

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării dezaprobă închiderea magazinelor alimentare

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) cere Comitetului Național pentru Situații de Urgentă să facă precizări clare privind interpretarea prevederilor Ordonanței militare nr. 2/21.03.2020.

CLCC aduce la cunoștința autorităților că activitatea unora dintre membrii săi, precum Xpress și Inmedio, este complet restricționată din cauza interpretării excesive a prevederilor Ordonanței militare 2/2020. În lege se prezintă clar că vânzarea produselor alimentare face excepție de la suspendarea temporară a activităților de comercializare cu amănuntul.

Astfel, Coaliția spune că activitatea multor agenți economici este deja grav afectată, astfel încât consideră inoportună și nemotivată legal închiderea magazinelor alimentare și de distribuție a presei din incinta supermarketurilor, mai ales în condițiile în care ministrul de interne a declarat că restricțiile se aplică doar unităților comerciale din incinta mall-urilor.

CLCC precizează că unitățile economice, precum magazinele alimentare și de distribuție a presei din incinta supermaketurilor, închise de Poliția Locală, se încadrează la excepția prevăzută de art. 2 alin. 1 al Ordonanței 2/2020, întrucât desfășoară activitate de comercializare a produselor alimentare.

În plus, magazinele a căror activitate a fost suspendată temporar funcționează în baza autorizației eliberate de direcțiile sanitar-veterinare competente, autorizație obligatorie pentru magazinele care comercializează produse alimentare.

În urmă cu cinci zile, CLCC cerea Guvernul României să adopte măsuri de susținere a operatorilor economici. Printre acestea se numărau amânarea obligațiilor fiscale, cu excepția TVA, pe durata a trei luni, amânarea plății ratelor la creditele bancare și asigurea a minimum 75% din venituri și garantarea locurile de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *