Retail

CBRE și marile centre comerciale solicită guvernului grăbirea redeschiderii

CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară, a transmis reprezentaților Guvernului României o scrisoare prin care solicită reluarea activităților marilor centre comerciale.

Proiectul de lege elaborat de Guvern privind măsurile luate pe durata stării de alertă prevede deschiderea centrelor comerciale de mici dimensiuni, cu suprafețe de sub 15.000 de metri pătrați,fără nicio referire la centrele mari.

CBRE și proprietarii de centre comerciale care au semnat scrisoarea adresată Guvernului României solicită analizare și dispunerea cât mai curând posibil a reluării activităților de comercializare desfășurate și în cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni, unde activitățile sunt preponderent suspendate de aproape două luni și există riscul major ca această situație să atragă o criză economică prelungită.

Scrisoarea a fost semnată de nouă proprietari de centre comerciale din București și 24 orașe regionale, care dețin în total un număr de 52 proiecte cu peste 4.600 chiriași.

Numai la nivelul încasărilor, măsurile de stopare a activității mall-urilor au atras deja pierderi de aproximativ 750 de milioane de euro. În plan social, potrivit estimărilor CBRE, 89.000 de angajați sunt afectați direct sau indirect, având contractele de muncă suspendate.

Toate activitățile aferente operațiunilor comercianților, producție, distribuție, operațiuni auxiliare, furnizori, contractori și finanțatori au fost afectate – Luiza Moraru, Head of Property Management, CEE, CBRE

Reprezentanții CBRE și ai celor opt proprietari de centre comerciale care au semnat scrisoarea deschisă adresată Guvernului României atrag atenția că există un risc real ca unele afaceri să nu se mai poată redresa financiar ca urmare a acestei situații, ceea ce va atrage consecința ca un mare număr de oameni vor fi în cele din urmă concediați.

Sănătatea clienților este prioritară pentru toate părțile implicate și proprietarii de centre sunt deschiși să colaboreze activ cu autoritățile pentru a identifica împreună soluții adecvate de prevenție, arătându-se pregătiți să implementeze aceste măsuri cu deplin profesionalism, astfel încât spațiile vor răspunde tuturor cerințelor din punct de vedere sanitar.

CBRE menționează că pe toată această perioadă, proprietarii centrelor comerciale au depus eforturi extinse și au implementat măsuri active de prevenire și limitare a răspândirii Covid-19 dispunând măsuri precum dezinfecții suplimentare, măsuri de conștientizare a riscurilor, distanțare socială, punere la dispoziție de dezinfectanți, creșterea aportului de aer proaspăt în clădiri, nebulizarea instalațiilor de climatizare etc.

Totodată, CBRE  subliniază că impactul reluării activităților desfășurate în cadrul centrelor comerciale nu va putea fi, în niciun caz, unul imediat. Va mai fi nevoie de o bună perioadă de timp până când activitățile își vor intra în normalitate. Prin urmare, cu cât se va întârzia mai mult reluarea acestor activități de comercializare cu atât impactul economic și social menționat se va acutiza cu posibile consecințe iremediabile.

Scrisoarea deschisă adresată Guvernului României a fost inițiată de CBRE și semnată de companiile Arena City Center, Băneasa Development, Ceetrus Romania, CPI, Immofinanz România, Iulius Grup, NEPI Rockcastle, ParkLake Shopping Center și Veranda Asset Management, care dețin în România în total un număr de 52 proiecte cu peste 4.600 de magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *