Dezvoltatorii de spații industriale și logistice își îndreaptă atenția către spații industriale și logistice de mici dimensiuni, 800 – 1.000 de metri pătrați.
Terenurile din marile orașe, acolo unde pe vremuri funcționau fabrici sau diverse instituții, sunt scumpe și mici. Dar sunt afaceri care au nevoie de spații logistice chiar în interiorul orașelor, astfel că a avea un depozit sau o cladire multifuncțională în astfel de locații devine o necesitate și nu un moft.
Marii retaileri sau curieri, precum eMag, Altex sau FanCourier, și-au instalat deja depozite de mari dimensiuni (zeci de mii de metri pătrați) în afara orașelor mari. Dar și aceștia au nevoie de un ”cap de pod” în interiorul orașelor.
Retailerii, distribuitorii și curierii pot primi marfa cu TIR-urile în depozitele din afara orașelor, dar camioanele de mare tonaj nu pot intra în zonele urbane. De aceea au nevoie și de spații mai mici, de unde să poată livra rapid și eficient către clienții din oraș.
Prin urmare, dezvoltatorii de spații industriale încearcă acum să acopere cererea de depozite mai mici exact pentru acest segment de cerere.
Apariția unor noi investitori și diversificarea locațiilor în care aceștia dezvoltă noi proiecte au adus un plus de competiție pe piață – Costin Bănică, Head of Industrial Department JLL
Anul trecut, cererea de spații industriale și logistice noi de anul trecut a fost cu 7% mai mică decât în 2018. Astfel, volumul de spații închiriate a coborât de la 514.000 mp în 2018 la 476.000 mp anul trecut. Capitala a atras cea mai mare parte a cererii, de 360.000 mp, adică 76% din total.
Tranzacții spații industriale 2019
Spațiu industrial | Client | Suprafață (metri pătrați) |
CTP Bucharest West | Profi (retailer) | 72.000 (echivalentul a șase terenuri de fotbal) |
P3 Bucharest A1 Park | Urgent Cargus (curier) | 16.000 (2,5 terenuri de fotbal) |
MLP Bucharest West | Marelvi Impex (distribuitor) | 8.400 (1,5 terenuri de fotbal) |
Închirierea spațiilor cu suprafețe mai mici a venit, anul trecut, de la clienți prezenți în fostele platforme industriale din marile orașe. Acești clienți sunt nevoiți să migreze către spații moderne, care oferă condiții mai bune de lucru angajaților și care sunt în conformitate și cu ultimele reglementări legate de incendiu.
Spațiile industriale de dimensiuni reduse sunt, totodată, o soluție pentru dezvoltatori atunci când prețul terenului este ridicat. Aceste terenuri nu ar putea aduce randamentul așteptat de investitori dacă spațiile ar fi dezvoltate pe orizontală, așa cum se întâmplă în afara orașelor.
Stocul de spații industriale moderne a depășit 4,3 milioane mp anul trecut, dublu față de stocul existent în 2015. În 2019, cea mai mare tranzacție de pe această piață a fost închirierea a aproape 72.000 mp de către retailerul Profi în MLP Bucharest West.
Proiectele dede spații industriale pentru producători au un termen de realizare de până la 18-24 de luni, mult peste cele de logistică (depozit de marfă etc.), care sunt implementate în cel mult un an.
Analiștii de la JLL România, broker și consultant imobiliar cu o cotă de piață de 42% în tranzacțiile de închiriere de spații industriale și logistice în primul semestru al anului trecut. Grupul JLL este specializat în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar. Veniturile anuale globale se ridică la de 6,7 miliarde dolari și este prezent în 80 de țări, cu un total de 80.000 de angajați.