Real Estate

Tranzacțiile pe segmentul clădirilor comerciale vor fi la cel mai mic nivel din ultimii șase ani

Volumul de tranzacții pe segmentul clădirilor comerciale din piața imobiliară locală, pentru întregul an 2019, va fi în jurul a 0,6-0,7 miliarde de euro. Este cea mai mică valoare din ultimii șase ani, arată datele Colliers International.

Pentru primele trei trimestre ale anului 2019, regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a înregistrat un volum de investiții de aproape 9 miliarde de euro. În România, volumul investițional s-a situat ușor sub jumătate de miliard de euro în primele trei trimestre ale anului, nivel comparabil cu cel de anul trecut.

Birourile domină tranzacțiile cu o cotă de 58%, urmată de un sector de retail mult mai lent, cu 18%, de sectorul de spații industriale și logistice cu 9% și de cel al hotelurilor cu 8%, arată cel mai recent raport Colliers International.

Dacă în România la începutul anului părea că sunt mari șans eca lichiditatea pieței imobiliare să treacă de pragul de un miliard de euro, o serie de tranzacții mari au fost amânate pentru 2020.

Astfel, volumul pentru întregul an va fi în zona a 0,6-0,7 miliarde de euro, cea mai mică valoare din ultimii 6 ani. ”Totuși, există destule vești bune, fiindcă avem tranzacții doar cu clădiri de birouri de aproximativ 0,6 miliarde euro care s-ar putea închide în 2020”, spune Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania.

El mai spune că un alt aspect pozitiv ar fi că am avut în acest an multe nume noi, un semn de bun augur pentru tranzacțiile viitoare și pentru randamente.

Tranzacții încheiate în 2019 (sursa – Colliers International)

ProiectVânzător/CumpărătorPreț (euro)
9 parcuri de retailPrime Kapital/MAS REI112.800.000
The Office Cluj-NapocaNEPI&Sandor/Dedeman129.800.000
K+K Hotel BucureștiHighgate Holdings/InterGlobe11.000.000
Former Piraeus TowerFirst Bank/Dorin Mateiu20.000.000
Oregon Park (cladirea C)Portland Trust/Ares Management/Lion’s Head57.000.000
A1 Bucharest ParkVabeld Group/CTP40.000.000
Liberty Technology Park Cluj-NapocaFribourg Development/White Star30.000.000
America HouseAEW/Morgan Stanley
Doamnei 7-11Conta Investment/S+B
Promenada Mall Tg-MureșAEW/Indotek
Day TowerDay Group/Corporate Finance House Group

Kevin Turpin, directorul regional al departamentului de research pentru regiunea ECE în cadrul Colliers International, detaliază că în majoritatea celorlalte piețe din regiune, cu excepția Cehiei și a Poloniei, volumul tranzacțiilor din perioada ianuarie-septembrie din 2019 a scăzut comparativ cu aceeași perioadă din 2018, respectiv 2017.

Cu toate acestea, cu cel de-al patrulea trimestru al anului fiind de obicei cel mai activ în ceea ce privește încheierea tranzacțiilor, el se așteaptă ca regiunea să mențină un ritm similar cu cei trei ani precedenți, astfel că volumul de investiții din acest an poate totaliza undeva între 12,5 și 13,5 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *