Real Estate

Studiu: Experții cred că pandemia va afecta serios piața imobiliară din Europa

Concluzia celui mai recent studiu realizat de specialiștii de la compania RE/MAX este că numărul tranzacțiilor imobiliare va scădea semnificativ și că prețurile se vor modifica în jos.

Studiul analizează impactul Covid-19 în piața imobiliară din Europa. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 2.130 de agenți și brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei și bărbați. Printre cele mai importante concluzii se numără: corecții de preț pe segmentul vânzări, scăderi de preț pe închirieri, precum și o ușoară scădere a volumului tranzacțiilor.

În România, specialiștii estimează o corecție medie, la nivel național, între 5 și 10% a prețului la apartamente. La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiști estimează scăderi ale prețurilor între 5-10%. Excepție fac Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia, unde se prezice o creștere între 2-5% a prețului la case.

Pe segmentul închirieri, studiul prezice o scădere a prețurilor cuprinsă între 10 și 15%. Totodată, 70% dintre participanții la studiu indică scăderi între 10-20% ale prețurilor pentru proprietățile comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenți estimează scăderi atât în mediul rural, cât și în cel urban.

În ceea ce privește volumul tranzacțiilor, specialiștii estimează o ușoară tendință de scădere la nivel european, cu excepția Franței, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanți preconizează creșteri pe segmentul case. În România, peste 40% dintre participanți estimează o scădere a volumului de tranzacții imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăți.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanții la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacții pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât și de achiziții. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacțiilor pe segmentul proprietăți pentru investiții.

Potrivit rezultatelor obținute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacții se numără rata ridicată a șomajului și incertitudinea generală, respectiv nesiguranța financiară din partea cumpărătorilor.

2 Responses

  1. Intrebati-l pe tiriac si va va spune ca piata imobiliara va creste inimaginabil si ca pana la revelion se va vinde tot.

  2. La momentul actual agențiile imobiliare repeta zilnic aceleași imagini cu case care au fost postate cu nouă lunii în urmă, si cu prețuri care indiferent de vechimea casei și a uzurii sunt supraevaluate. Agenții imobiliari în majoritate cazurilor solicită comision de la cumpărător de 1% fără să specifice pentru ce sevicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *