Real Estate

Trei sferturi din tranzacțiile imobiliare pe 2019 s-au derulat pe segmentul office

Clădirile de birouri au fost principalele produse tranzacționate pe piața imobiliară din România, în 2019, reprezentând aproape 75% dintr-un total de peste un miliard de euro al tranzacțiilor la nivel național.

Volumul investițiilor imobiliare din România în anul 2019 s-a cifrat la 1,06 miliarde euro, mai mare cu 7% față de 2018 și marchează un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzacțiilor de investiții pe piața imobiliară românească, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Deși Bucureștiul rămâne lider cu 64% din totalul tranzacțiilor, orașul Cluj-Napoca vine puternic din urmă, cu investiții imobiliare de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzacționat la nivel național.

Apetitul pentru clădirile de birouri din Capitală rămâne în continuare ridicat, pentru că sunt multiple oportunități, în zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) și nordul Bucureștiului, și în alte zone dinamice, precum vestul orașului – Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România

Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii israelienii ocupă primul loc prin tranzacția record de la finalul anului 2019, cu 36% din volumul tranzacționat, urmați de investitorii români (26%) și de fondurile sud-africane cu 17%.

„Cel mai probabil 2020 va aduce noi nume pe piața locală pentru că sunt mai multe companii care vor să își extindă portofoliul în România, urmărind în special achiziția de clădiri de birouri și spații industriale”, a adăugat Gijs Klomp.

Printre tranzacțiile notabile ale anului se numără preluarea portofoliului NEPI de birouri de către AFInEurope, tranzacție de 308 milioane de euro, cumpărarea de către Dedeman, cu 129 de milioane de euro a clădirii The Office din Cluj-Napoca de la NEPI Rockcastle, Preluarea portofoliului de parcuri de retail ale Prime Kapital, pentru 113 milioane de euro, de către MAS Real Estate sau cumpărarea clădirii America House, cu 77 de milioane de euro, de către Morgan Stanley, de la AEW.

CBRE este compania care a consiliat în 2019 vânzarea unui pachet de trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca, deținut de grupul de firme Hexagon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *