GoodNews Real Estate

Sectorul rezidențial va avea cel mai bun an din ultimul deceniu

Numărul de locuințe finalizate în București și împrejurimi va atinge un nou record, fiind estimate 14.000 de livrări (+24,2% față de 2018). În primul semestru au fost livrate cu 46,5% mai multe locuințe în București și împrejurimi.

Numărul de tranzacții în București și împrejurimi ar putea rămâne relativ constant comparativ cu anul anterior. Deși anul a început cu o scădere importantă, de peste 16% în ianuarie 2019 față de ianuarie 2018, pe parcursul anului tranzacțiile au crescut.

Anul trecut, în București și Ilfov, au fost încheiate aproximativ 40.000 de tranzacții rezidențiale, și este de așteptat ca 2019 să se încheie cel puțin la același nivel sau peste, Consultanții SVN.

Accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi este la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieței, în timp ce prețurile din București au crescut cu aproximativ 5% în ultimele 12 luni.

Sectorul rezidențial din România va înregistra în 2019 cele mai bune rezultate din perioada post-criză. Potrivit raportului de piață ”Residential Market Genome – Toamna 2019”, publicat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania, aceeași situație se înregistrează și pe celelalte piețe din regiune.

Astfel, în București și împrejurimi, cea mai mare piață regională locală, se va înregistra un nou record de livrări de locuințe noi. Datele oficiale arată că în primul semestru s-au livrat cu 46,5% mai multe locuințe în București și llfov, comparativ cu perioada similară din 2018.

Datele SVN Romania arată că până la 14.000 de locuințe noi ar putea fi în acest an în București și împrejurimi, în funcție de respectarea graficelor de construcție din partea dezvoltatorilor dar și de rapiditatea cu care vor fi întocmite procesele de recepție a lucrărilor.

Numărul de tranzacții și-a revenit, înregistrându-se plusuri semnificative pe perioada toamnei, iar prețurile au rămas într-o marjă pozitivă – Andrei Sârbu, CEO SVN România

Numărul de tranzacții încheiate se prefigurează a fi la un nivel similar cu cel înregistrat anul anterior – asta în ciuda unui început de an tumultos, atât din punct de vedere al evenimentelor din sfera socialo-politică cât și din punct de vedere al informațiilor contradictorii privind evoluția pieței rezidențiale.

Astfel, deși primele luni din 2019 au adus scăderi anuale de peste 16%, numărul de tranzacții a revenit pe creștere începând cu luna iulie, scăderea anuală încetinind astfel la 3,5% în luna octombrie. Ținând cont de tendințele actuale, este probabil ca 2019 să se încheie cu un număr similar de tranzacții încheiate în București și împrejurimi. În tot acest context, prețurile de tranzacționare și–au continuat tendința de creștere, în ultimele 12 luni înregistrându-se o majorare de aproximativ cinci procente.

În concluzie, se poate aprecia că piața rezidențială a avut o evoluție foarte bună în ultimele luni. Numărul de tranzacții a reintrat pe un trend ascendent, înregistrându-se plusuri semnificative în toamnă, iar prețurile au rămas într-o marjă pozitivă. ”Gradul de absorbție este încă unul foarte bun, de peste 70% pe durata construcției, însă dezvoltatorii trebuie să fie foarte atenți în continuare și să apeleze la consultanță de specialitate”, este de părere Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Vezi aici emisiunea Adevărul Financiar Live cu Viorel Mohorea, Project Manager SVN România.

Revenirea numărului de tranzacții s-a produs într-un context general de diversificare și majorare a ofertei pe palierele superioare ale pieței rezidențiale, 2019 fiind de altfel primul an în care segmentul middle market a deținut ponderea majoritară pe piața rezidențială din București.

Modificarea structurii ofertei s-a revâzut și în ceea ce privește modaltățile de achiziționare. Astfel, programul Prima Casă nu mai este metoda principală de achiziționare, reprezentând aproximativ 25% din totalul tranzacțiilor încheiate.

Cluj-Napoca rămâne cea mai mare piață rezidențială regională din România, cu aproximativ 7.000 de locuințe livrate în oraș și împrejurimi. Prețurile și-au continuat tendința de majorare și în 2019 iar gradul de absorbție pe durata construcției s-a menținut la un nivel foarte ridicat, de peste 90%. Cluj-Napoca este de altfel o piață rezidențială atipică, aproximativ 80% dintre tranzacțiile încheiate de către persoanele fizice fiind realizate din resurse proprii.

Constanța și Timișoara reprezintă următoarele piețe rezidențiale potrivit datelor SVN, cu aproximativ 4.000 de locuințe terminate anual, în principal datorită avântului luat de localitățile limitrofe. Brașov, Sibiu, Iași și Oradea sunt celelalte piețe rezidențiale în care sunt predate anual peste 1.000 de locuințe, Craiova având premisele de a intra în 2019 în rândul acestora.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România, având operațional și un birou regional în Cluj-Napoca. Compania este lider pe segmentul rezidențial și unul dintre principalii jucători pe segmentul de property management. SVN Romania operează și o divizie de brokeraj de credite – SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *