Real Estate

România are 250 de clădiri „verzi”

Clădiri verzi

Anul trecut au fost certificate ca fiind prietenoase cu mediul 40 de clădiri de birouri, centre comerciale, spații de depozitare, proiecte rezidențiale și fabrici. Numărul total al clădirilor „verzi” ajunge astfel la 250.

Majoritatea clădirilor se află în București, circa 75% din total, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. Certificările se dau după una dintre schemele internaționale de sustenabilitate, prespectiv Breeam, Leed, Edge și Well, conform datelor BuildGreen, companie de consultanță în domeiul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor din România.

„Observăm o deschidere mai mare petrnu certificări verzi din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidențiale – Răzvan Nica, Managing Director al BuildGreen

Compania de certificare a fost implicată în 20 de proiecte imobiliare anul trecut. Printre acestea se găsesc Renault Bucharest Connected, The Bridge, Expo Business Park, Oregon Park, Isho Timișoara, tei clădiri din cadrul Coresi Brașov sau noua fabrică Arctic.

Anul trecut a adus și primele certificări Breeam Outstanding, cel mai ridicat nivel pe plan global. Certificările au fost obținute de două magazine Lidl și Penny, amplasate în București și Otopeni. Și proiectul de birouri Bucharest Business Garden, dezvoltat de Vastint, a primit cel mai înalt nivel de certificare pe schema americană Leed.

Condiții pentru clădiri „verzi”

  • Surse altenative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare;
  • Fațade inteligente cu sisteme de umbrire menite să micșoreze consumul de energie;
  • Sisteme inteligente de iluminare și încălzire;
  • Stații de încărcare a autovehiculelor electrice.

Datele arată că proiectele imobiliare care obțin un nivel ridicat de certificare sustenabilă vor înregistra un beneficiu dat de eficiența energetică de 25% – 35% în medie, confortul și productivitatea angajaților fiind de asemenea mai ridicate.

Sursele alternative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare, fațadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate menite să reducă consumurile de energie dar și să îmbunătățească confortul angajaților, sistemele inteligente de încălzire și iluminare, în funcție de gradul de ocupare al clădirilor, și stațiile de încărcare pentru autovehiculele electrice reprezintă doar câteva dintre soluțiile tehnice implementate de către dezvoltatori.

De alltfe, normele Uniunii Europene prevăd ca toate proiectele noi să sibă, din 2020, un nivel ridicat de eficiență energetică.

BuildGreen a fost implicată până în prezent în certificarea sustenabilă a peste 200 de clădiri și proiecte imobiliare, cu o suprafață totală de peste cinci milioane de metri pătrați și o valoare investițională de peste 8 miliarde de euro.

Compania, fondată în 2010 de către Răzvan Nica, are două birouri, în București și Praga, și a fost implicată în proiecte imobiliare din 17 țări: Belgia, Bulgaria, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Liban, Marea Britanie, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, România, Rusia și Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *