Real Estate

Proprietarii cred că prețurile imobilelor la vânzare vor scădea

Peste 70% dintre proprietari au în vedere o scădere de preț pentru imobilele aflate la vânzare, iar 98% sunt deschiși să facă vizionări în urma relaxării restricțiilor de circulație, relevă cel mai nou studiu imobiliare.ro.

Pe primul loc în rândul motivelor care împiedică, în momentul de față, încheierea unor tranzacții se situează starea de urgență și restrângerea liberei circulații impuse pe fondul pandemiei de COVID-19. Dintre cei care au răspuns chestionarului, 75% au o proprietate de vânzare, iar 25% oferă spre închiriere.

În cadrul studiului, 75,5% dintre vânzători au declarat că vor primi clienți în vizită după încheierea situației de urgență, 23% au precizat că vor face asta doar dacă se vor folosi materiale de protecție și doar 1,5% au spus că nu sunt dispuși să primească potențiali cumpărători.

În rândul celor care au imobile de închiriat, 98% au declarat că vor primi clienți la vizionare după relaxarea condițiilor de deplasare, în vreme ce doar 2% au spus că nu; dintre proprietarii deschiși la vizionări, 88% au precizat că vor face acest lucru doar dacă se va folosi echipament de protecție.

Dintre potențialii vânzători, 14% se așteaptă să vândă în maximum o lună, 36% în una până la trei luni, 27% în trei până la șase luni, iar 23% în peste șase luni. Totodată, 30% au declarat că nu au scăzut prețul pentru a putea vinde, în vreme ce 31% au aplicat o scădere de până la 5%, 26% și-au redus pretențiile cu 5%-10%, iar 13% cu un procent cuprins între 10%-20%.

Dintre cei care vor să închirieze, 21% se așteaptă să încheie o tranzacție într-o săptămână, 41% într-o lună, 25% în una până la trei luni, iar 13% în trei luni.

Cât despre așteptările privind evoluția prețurilor, 52% dintre proprietarii-vânzători sunt de părere că prețurile vor rămâne la fel în perioada următoare, în vreme ce 22% se așteaptă la scăderi de până la 5%, 18% la un minus de 5%-10%.

Dintre cei care au o proprietate disponibilă spre vânzare, 70% ar fi deschiși la o colaborare cu o agenție în schimbul unui comision, restul nu. Totodată, 46% dintre respondenți consideră că vor avea nevoie de promovare plătită pentru a putea vinde mai repede, iar 54% consideră că nu.

Ca modalități de promovare, 32% dintre vânzători ar fi interesați de realizarea unor materiale video, 32% de tururi virtuale, 15% de vizionări video live, iar 21% de încheierea unui contract online, relevă studiul site-ului de vânzări imobiliare.

Concluziile acestuia ar fi că, deocamdată, nu pot fi consemnate mari schimbări de abordare ori de mentalitate în privința vânzării ori închirierii de locuințe imobilelor din piața locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *