Real Estate

Jumătate din spațiile de birouri tranzacționate în 2019 au suprafețe în jur de 1.000 mp

Aproximativ 50% din totalul spațiilor de birouri închiriate în primele 9 luni au fost proiecte cu suprafețe cuprinse între 300 – 1.000 mp, arată datele agenției de consultanță imobiliară 24REAL.

În primele 9 luni ale anului s-au închiriat peste 300.000 mp, iar până la finalul lui 2019 se estimează că volumul de tranzacții pe piața de birouri va depăși 400.000 mp.

„Toate solicitările pentru spații de birouri sunt cereri pentru afaceri în dezvoltare, iar companiile caută suprafețe mai mari în special datorită extinderii echipelor. Vorbim atât despre start-up-uri, cât și despre companii străine care intră pe plan local și încep activitatea cu un birou în București”, spune Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Chiriașii de dimensiune medie caută clădiri de clasă superioară ușor accesibile, dar și flexibilitate în ceea ce privește modificarea suprafețelor închiriate în intervalul perioadei medii de închiriere, de 3-4 ani. Întrucât apar modificări importante ale business-ului de la un an la altul, companiile se uită cu atenție la posibilitățile viitoare de extindere în clădirile în care se mută.

O altă caracteristică a pieței proiectelor de sub 500 mp este reprezentată de locația birourilor, clienții căutând spații de lucru în zone cât mai centrale și apropriate de principalele mijloace de transport în comun, adaugă Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Toate solicitările pentru spații de birouri sunt cereri pentru afaceri în dezvoltare, iar companiile caută suprafețe mai mari în special datorită extinderii echipelor – Constantin Căpraru, managing partner 24REAL

Nevoia unui spațiu de lucru mai mare, optimizarea locației, o imagine mai bună a companiei prin poziționare și accesibilitate, precum și dotări mai noi pentru angajați sunt principalele motive pentru care companiile mici și mijlocii apelează la relocarea birourilor.

IMM-urile sunt nevoite să își reloce spațiul pentru birouri, în medie, o dată la circa doi ani și jumătate. Există o recurență a mutărilor deoarece apar tot timpul nevoi lucrative, reprezentate fie prin necesitatea unui spațiu mai generos, mai modern sau cu o locație centrală ori aflată în proximitatea unor puncte de interes, cum ar fi accesul la metrou sau o parcare subterană cu mai multe locuri.

Pentru un IMM, spațiul de lucru este al doilea ca importanță după angajați, iar costul de închiriere este unul foarte important, acesta, în medie, putând ajunge până la 10-12% din cifra de afaceri, spune Constantin Căpraru.

Echipa de brokeri 24REAL a intermediat în primele 9 luni tranzacții de peste 11.000 mp și estimează că până la finalul acestui an va ajunge la 18.000 mp.

„Purtăm negocieri avansate pentru încă cel puțin 7.000 mp spații de birouri, toate proiectele în care suntem implicați vizând spații de lucru cu suprafețe solicitate de peste 500 mp. În 2019 ne vom  consolida poziția din piață și mizăm pe o creștere a volumelor tranzacționate de 25% față de anul trecut”, detaliază Constantin Căpraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *