Real Estate

Investitorii sud-africani și americani au investit 1,5 miliarde euro în imobiliarele românești

Globalworth Campus - Tower 3

Cu o medie de 300 de milioane euro pe an plasați în achiziții pe piața imobiliară din România, în ultimii cinci ani, investitorii din Africa de Sud și din Statele Unite ale Americii (SUA) au fost cei mai activi achiziții imobiliare în valoare de 1,5 miliarde euro.

Cei mai activi jucători noi au fost grupurile MAS Real Estate, Atterbury și Lion’s Head Investments, toate cu acționariat majoritar sud-african. Companiile Cerberus, Morgan Stanley și White Star din SUA le urmează sud-africanilor. GIC din Singapore, CIC din China, dar și investitori locali, precum PPF Real Estate din Cehia și Indotek din Ungaria completează lista cu investitori imobiliari, conform unei analize realizate de Cushman & Wakefield Echinox.

Cele mai mari fonduri din prezent după active sunt cele care activează de mai bine de cinci ani pe piața noastră. Nepi Rockcastle, CTP și Globalworth sunt lideri pe segmentele retail, industrial și office din punct de vedere al activelor aflate în portofoliu. Dedeman, liderul pieței de bricolaj, a devenit un jucător semnificativ pe piața de birouri din București și Cluj.

„Pentru cele mai bune active cu un preț sub 50 milioane euro randamentele încep să se stabilizeze sub nivelul de 7% – Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets la Cushman & Wakefield Echinox.

Acesta arată că randamentele investițiilor imobiliare nu au înregistrat încă o tendință clară de comprimare, așa cum se observă în Polonia, Cehia și Ungaria.

În perioada 2015 – 2019 au fost înregistrate 137 de tranzacții cu o valoare cumulată de circa 4,2 miliarde euro. Valoarea medie a tranzacției a fost de peste 30 milioane euro. Cele mai tranzacționate proprietăți au fost imobilele de birouri, cu un total tranzacționat de 1,8 miliarde euro și o cotă de 43% din total. Pe locul secund se află spațiile comerciale cu 30% din total, urmate de cele industriale cu 20%.

București a atras două treimi dintre investiții (67%). Pe locul secund se află Cluj-Napoca, cu o pondere de 7%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.