Real Estate

Investițiile imobiliare vor depăși 1 miliard de euro în 2020

Tranzacții de peste 700 milioane de euro sunt deja semnate sau în proces de due dilligence în acest moment, astfel că volumul estimat al investițiilor imobiliare ar putea depăși, în acest an, 1,1 miliard euro.

Anul trecut, volumul tranzacțiilor a fost de numai 683 milioane de euro, sub estimările inițiale, arată analiza companiei JLL, companie specializată în servicii de management al investițiilor.

Volumul tranzacțiilor înregistrat anul trecut a fost influențat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenți la investițiile pe care le fac în România.

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă și în evoluția yieldurilor în ultimele 12 luni, care au scăzut cu 25 de puncte de bază pe segmentele de birouri și industrial, până la 7%, respectiv 8%.

Tendința va continua și în acest an și este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune, arată analiza.

Prețurile din imobiliarele de pe piața locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investițiile în România tot mai atractive”, a explicat Andrei Văcaru, șef al Diviziei Capital Markets JLL România.

Pentru anul acesta, experții preconizează o revenire a Bucureștiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiții, față de 48% anul trecut. Orașele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere pentru că există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent.

În 2020, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare, analiza prognozând o creștere a ponderii în total tranzacții spre 80%, de la 60% anul trecut.

Conform studiului, analiza provenienței capitalului alocat pentru achiziții de proprietăți in Romania arată o continuare a diversificării investitorilor. Astfel, anul trecut, activele locale au atras capital sud-african, românesc, american, maghiar și din Orientul Mijlociu, iar în acest an, Europa de Vest și Israelul vor fi principalele surse.

Și la nivel regional, anul 2020 se preconizează a fi unul de referință, după ce în 2019 volumul a atins un record absolut, cu un volum de aproape 14 miliarde de euro.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clienţilor care doresc să obțină valoare adăugată prin deţinerea, închirierea sau investițiile în proprietăți imobiliare. Cu venituri anuale globale de 6,7 miliarde dolari SUA, JLL activează în 300 de sucursale în 80 de țări și înglobează cca 92.000 de angajați în întreaga lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *