Clădirile de birouri au fost proprietățile cele mai căutate de investitori, cu 88% din volumul tranzacționat, în acest moment alte proiecte similare fiind disponibile spre vânzare, cu o valoare totală de peste 350 milioane euro.
În prezent, sunt multiple oportunități aflate la vânzare pe piața de birouri, proiecte care totalizează o valoare cumulată de peste 350 mil. euro, de diferite dimensiuni și amplasate în multiple zone, de la centru-vest până la Piața Victoriei”,
Clădirile de birouri continuă să atragă atenția investitorilor, în special proiectele aflate în București – Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România.
În prima jumătate a anului, valoarea medie a unei tranzacții imobiliare a fost de 30 milioane euro, puțin peste media de 26 mil. euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor CBRE Research.
Spre deosebire de trendul remarcat în 2019, în prima jumătate a acestui an proiectele imobiliare din București au dominat activitatea de investiții, o singură tranzacție fiind încheiată în afara Capitalei (3% din volumul tranzacționat).
CBRE a asistat grupul Hexagon în vânzarea unui portofoliu compus din trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca către compania românească Ideal Projects Services, într-o tranzacție de 30 milionae euro.
În primul semestru din 2020, clădirile de birouri au fost cel mai tranzacționat produs (88%), în timp ce spațiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) în preferințele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltările mixte (2%).
În ceea ce privește yield-urile (randamentele investiționale), acestea au rămas stabile în primul semestru, la 7% pentru spațiile de birouri, respectiv 7,75% pentru spațiile industriale, potrivit CBRE Research. Pe segmentul spațiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19, yield-urile au continuat să crească ușor până la 7% la finalul primul semestru.
Investitorii români au rămas activi și în acest an, încheind șapte tranzacții în primele șase luni ale anului și clasându-se astfel pe locul al doilea în ceea ce privește originea investitorilor, după investitorii din Ungaria, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de companii grecești și sud-africane. Printre cumpărătorii români se numără: Dedeman (The Bridge 3), Ionuț Dumitrescu (parțial One Tower, parțial One North Gate) și One United (Office 1).
La nivelul întregii piețe imobiliare din Europa, volumul investițiilor a totalizat 129 miliarde euro în prima jumătate a anului, în creștere cu 2% față de aceeași perioade a anului trecut în pofida pandemiei de COVID-19, potrivit datelor CBRE Research. Din acest volum, tranzacțiile cu clădirile de birouri au reprezentat 41 mld. euro. În Europa Continentală, cu excepția Marii Britanii și a Irlandei), volumul investițiilor a crescut în prima jumătate a acestui an cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Volumul investițiilor imobiliare din România a totalizat aproximativ 395 milioane euro în prima jumătate a anului 2020, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, relevă datele CBRE.