Cu trei clădiri istorice în portofoliu, toate fiind situate pe Calea Victoriei, grupul imobiliar israelian Hagag este singurul dezvoltator din piața locală care își concentrează atenția pe astfel de proiecte.
De la bun început, încă din faza de prospectare a pieței, atenția dezvoltatorului Hagag s-a îndreptat spre clădiri cu personalitate, cladiri cu arhitectură aparte și cu poziționare excepțională.
”Imobilele care beneficiază de amplasament central și ultracentral sau care sunt localizate în zone protejate, cum este Calea Victoriei, sunt o investiție excelentă, indiferent că discutăm despre sectorul rezidențial sau despre cel de birouri”, spune Ana-Maria Pop, COO Hagag Development Europe.
Proiecte premium pe Calea Victoriei din București
Compania dezvoltă la momentul actual două proiecte situate pe cea mai cunoscută arteră din București, Calea Victoriei. Este vorba despre două imobile care datează din perioada interbelică, aflate în plin proces de dezvoltare și transformare: o clădire de birouri – H Victoriei 109 și un proiect rezidențial premium – H Victoriei 139.
H Victoriei 139 va deveni un proiect rezidențial exclusivist, cu 33 de apartamente de două, trei și patru camere. Investiția se ridică la 10 milioane euro, iar finalizarea este programată pentru ultimul trimestru din 2020.
Prețurile pentru apartamentele din H Victoriei 139 se situează între 200.871 euro + TVA (apartamentele de 2 camere) și 550.628 euro +TVA (apartamentele cu 4 camere).
Conceptul Hagag este centrat pe client, în sprijinul căruia oferă servicii complementare activității de bază, cum ar fi serviciile de asistență în administrarea proprietății, așa-numitele servicii de Concierge.
Prin serviciile de Concierge ne asumăm administrarea clădirilor pe care le dezvoltăm, pe o perioadă de 15 ani de la predarea proiectului, timp în care ne vom ocupa de toate aspectele care vizează interesele comune ale proprietarilor – Ana-Maria Pop, COO Hagag Development Europe.
Compania a investit 8 milioane euro în consolidarea și modernizarea H Victoriei 109, care se va finalizată în acest an. Proiectul are o suprafață totală de 7.300 mp construiți, 6.000 mp suprafață totală închiriabilă și un regim de înălțime de P+7. Aici se combină eleganța vremurilor de odinioară cu ceea ce astăzi numim spații “high-end” și vizează potențiali clienți dintre angajații companiilor multinaționale, antreprenorilor sau caselor de avocatură.
”Pentru a elimina orice tip de neclaritate, menționez că proprietățile din portofoliul nostru nu sunt clădiri istorice, ci doar diamante neșlefuite moștenite dintr-o perioadă istorică însemnată, localizate într-o zonă protejată”, explică Ana-Maria Pop.
În ceea ce privește durata procesului de preluare și renovare, este vorba despre o perioadă de 12 luni pentru procedurile de avizare și obținere a autorizației de construcție și de alte 18 luni pentru etapele propriu-zise ale dezvoltării.
Diamantele neșlefuite din zone urbane protejate
Reprezentanta Hagag spune că, dacă în primele 12 luni totul este cât se poate de clar, ceea ce urmează de la momentul obținerii autorizației și până la finalizarea lucrărilor este diferit față de ceea ce se întâmplă atunci când un proiect imobiliar este dezvoltat de la zero, când nu există o construcție în prealabil și când dezvoltatorul nu este condiționat să păstreze și să recondiționeze parte din elementele interioare sau exterioare deja existente.
Orice dezvoltator știe că este o provocare să readucă la viață imobile istorice, deoarece trebuie să păstreze arhitectura existentă. Primul pas începe de la consolidarea structurii de rezistență a clădirii, fortificarea acesteia și excluderea tuturor vulnerabilităților existente. Ulterior, pentru a conserva aerul interbelic, fațadele clădirilor sunt readuse la imaginea lor inițială, iar spațiile de interior sunt amenajate conform tendințelor arhitectonice moderne.
În portofoliul companiei se regăsesc și alte clădiri vechi care vor fi, la rândul lor, readuse la viață și transformate în proiecte premium. Astfel că experții companiei sunt în permanentă căutare de noi oportunități. ”Vom continua activitățile de prospectare a pieței și intenționăm să investim în achiziția de noi proprietăți pe care să le alipim portofoliului nostru”, spune Ana-Maria Pop.
În primăvara acestui an Hagag a cumpărat Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei din București de la fiul omului de afaceri Ovidiu Popescu. Trebuie precizat că Palatul Știrbei se află exact lângă clădirea de birouri pe care Hagag o deține pe Calea Victoriei (H Victoriei 109). Palatul Știrbei are o curte generoasă, cunoscută sub numele de Grădina Eden. Palatul Știrbei a fost inaugurat în 1835.
Hagag Development Europe a intrat pe piața din România încă din anul 2016. Astăzi, compania are în derulare patru proiecte care presupun o investiție consolidată de 200 de milioane de euro: H Pipera Lake, H Victoriei 139, H Victoriei 109 și H Eliade 9 Residence.