Antreprenori Inovație

Compania Exonia din Iași va aduce în România hârtia din frunze produsă în Ucraina

Exonia, fabrica de ambalaje din Iași, va importa în România, în urma parteneriatului cu fabrica din Zhitomir (Ucraina), hârtie fabricată din frunze uscate, colectate la nivel local.

Reprezentanții producătorului român vor testa în Ucraina în premieră mondială, primul lot de hârtie Re-leaf Paper” obținută din frunze uscate. Inovația, extrem de importantă pentru protejarea pădurilor, vine din Ucraina, unde un tânăr de 18 ani a descoperit o modalitate de fabricare a hârtiei din frunze în loc de masă lemnoasă.

În trecut, cercetători din Germania și Japonia au mai încercat sî producă hărtie in frunze de stejar și de ficus. Dar, după cum a descoperit Valentyn Frechka, nu au reușit să extragă suficientă pulpă din respectivele frunze. Problema a fost utilizarea unor metode prea distructive de extragere a pulpei, în timp ce frunzele nu au un conținut ridicat de pulpă.

Valentyn Frechka a utilizat o tehnologie mult mai puțin distructivă și a obținut pulpă cu un procent de 50-60% de celuloză. Pulpa poate fi ulterior presată pentru a se obține hârtie, dar și saci, cutii de carton sau alet ambalaje.

Dacă la nivel mondial s-ar produce cel puțin 10.000 de tone de hârtie folosind această tehnologie, suprafațele de păduri care sunt tăiate anual pentru producția de hârtie s-ar diminua anual cu 2% .

Proiectul este în derulare la fabrica de hârie Zhytomyr din Ucraina, unde se lucrează la îmbunătățirea podusului final și la optimizarea costurilor de fabricație. O tonă de celuloză pură, necesită prelucarea a două tone de frunze căzute și costă circa 450 de dolari. Reducerea față de celuloza obținută din lemn, care costă cel puțin 650 dolari, înseamnă economii considerabile, potrivit Nadiei Stoian, directorul portalului Exonia.ro

Fabrica din Ucraina se află în parteneriat cu fabrica de ambalaje Exonia din România, care produce pungi din materii prime reciclate sau din plantații forestiere destinate exploatării industriale.

Compania Exonia a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 4,9 milioane euro. Pentru 2020 estimează o creștere de 50%, după ce va deschide, în martie, o fabrică de ambalaje în Iași.

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.