Inovație

Acționarul principal al investește 11 milioane euro într-o nouă tehnologie la combinatul Călărași

Noua tehnologie în care investestește AFV Beltrame Group va contribui atât la reducerea cu până la 40% a emisiilor de carbon asociate producției, cât și la creșterea competitivității barelor din oțel realizate în România.

Tehnologia disponibilă din cadrul laminorului va determina reducerea consumului de gaz cu până la 40% (circa 2.4 milioane mc/an); economii de energie termică de peste 27.300 Mwh/an; economii de electricitate de peste 1.300 Mwh/an; reducerea cantității de oțel pierdut în procesul de producție cu aproximativ 1.440 t / an. Îmbunătățirile aduse performanței energetice și consumului de materie primă vor susține o scădere a emisiilor de CO2 ale fabricii cu aproape 5.000 t/an. 

Investiția era programată în cadrul grupului înainte ca Parlamentul European să aprobe <<The Green Deal>>, proiect prin care obligă statele membre la investiții majore astfel încât, până în 2050, UE să devină neutră climatic.

Pe lângă investiția de 11,3 milioane euro, deja în curs de implementare, acționarul analizează o investiție de peste 100 milioane euro care să schimbe paradigma industriei siderurgice, extrem de poluantă.

Avem ambiția ca în câțiva ani să avem în România cel mai ‘verde’ combinat siderurgic din Europa – Carlo Beltrame, CEO Donalam Călărași

Investiția va fi realizată din fonduri proprii și este estimată a fi finalizată până în 2022.

Noul echipament va consta într-un cuptor de încălzire, instalații electrice și un sistem de tratare cu apă, cu o capacitate de producție de 120 t/h. Acesta dispune de flexibilitate ridicată pentru fabricarea profilelor rotunde și pătrate, prin procedeul de turnare continuă sau sub formă de bare, cu diametru de până la 700 mm, respectiv latura de până la 500 mm. Noua tehnologie permite creșterea competitivității produselor din oțel realizate la Călărași, prin importarea materiei prime din Germania și realizarea laminării și finisării în România. Aceasta conduce la dezvoltarea unor produse de calitate superioară, chiar și pentru sectoarele de activitate cu cele mai ridicate standarde.

Prin parteneriate comerciale createcu firme de top din Germania (GMH) și Austria (Voestalpine), produsele Donalam sunt apoi distribuite în cea mai mare parte a Europei.

Recent, Donalam a finalizat o investiție în valoare de patru milioane euro, într-un echipament special de tratare a barelor de oțel. Compania nu are competitor pe piața din România, iar producția merge la export în cea mai mare parte.

Având în vedere ciclicitatea pieței metalurgice la nivel internațional, obiectivul pentru 2020 este menținerea cotei pe piața europeană, prin identificarea de noi nișe de business. Societatea are în prezent 270 de angajați.

Donalam, cu sediul în Călărași, este unul dintre principalii jucători din industria barelor din oţel laminate la cald din Europa. Compania a fost înfiinţată de către AFV Beltrame Group în 2006, iar un an mai târziu, în 2007, a achiziționat un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca, de la Tenaris. Cu peste 270 de angajați și aproximativ 110.000 tone de bare de oțel vândute anual, Donalam a înregistrat o cifră de afaceri de 78 milioane euro în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *