Economia zonei euro va fi tot pe creştere în 2020, în trendul ultimilor trei ani. Va fi însă o creștere mai mică față de 2019, relevă Financial Times, pe baza unui sondaj în care a implicat 34 de analiști europeni.
Aceștia au luat în calcul semne de instabilitate politică, tensiuni comerciale şi schimbări cu impact important dinspre industria auto, care indică o evoluție pozitivă a zonei euro. Este al treilea an consecutiv de încetinire față de anul precedent, în cazul în care se va ajunge la o creștere de 1,1%.
Banca Centrală Europeană estimează, la rândul ei, că economia zonei euro va crește cu 1,1% în 2020, în varianta pesimistă, și cu 1,5%, în varianta optimistă. În acest an, economia zonei euro a crescut cu 1,2%, în 2018, cu 1,8%, iar în 2017 cu 2,7%.
Evoluţia economică va fi determinată de tensiunile comerciale în creştere şi de măsurile de relaxare monetară – Lena Komieva, economist şef G+ Economics
Christine Lagarde, noul preşedinte al Băncii Centrale Europeane (BCE), ar putea recurge, anul viitor, la unele măsuri de relaxare monetară, în opinia celor 34. Iar ţări puternice din punct de vedere financiar, precum Olanda sau Germania, ar adopta, cel mai probabil, politici de stimulare fiscală.
BCE a injectat o cantitate importantă de bani ieftini economia zonei euro în luna septembrie a acestui an, când a adus dobânzile într-un teritoriu negativ şi a reluat programul de achiziţionare al unor obligaţiuni în valoare de 2,6 trilioane euro.
Potrivit sondajului Financial Times, doar 9 dintre cei 34 de economişti întrebați sunt de părere că dobânzile se vor reduce şi mai mult în anul următor. Restul consideră că BCE nu va mai face nicio schimbare în 2020 şi chiar va trece la majorarea dobânzilor.
Pe de altă parte, jumătate dintre experţi sunt de părere că Banca Centrală Europeană îşi va menţine programul de achiziţionare lunară a unor obligaţiuni în valoare de 20 miliarde euro. Măsura fiind absolut necesară pentru a contracara eventuale fluctuații în jos ale economiei zonei euro.