Indicatori macro

Valoarea PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare a urcat la 65% din media zonei euro

PIB pe locuitor

Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) calculat la paritatea puterii de cumpărare a urcat, anul trecut, la 65% din media zonei euro, de la 62% în 2018, conform datelor Eurostat.

Creșterea anuală de trei puncte procentuale este cea mai mare de după 2007 și a fost determinată de accelerarea investițiilor productive, după cum arată o analiză a Băncii Transilvania.

Datele indică continuarea procesului de convergență a țărilor din Europa Centrală și de Est spre nivelurile medii din zona euro și Uniunea Europeană anul trecut, evidențiindu-se accelerarea vitezei în România, Bulgaria și Polonia.

Acest indicator s-a majorat în Polonia de la 67% în 2018 la 69% în 2019. Cehia continuă să fie cea mai dezvoltată țară din Europa Centrală și de Est, cu un PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare reprezentând 87% din media zonei euro în 2019, în creștere de la 85% în 2018. În Ungaria acest indicator a crescut de la 67% în 2018 la 69% în 2019.

Nu în ultimul rând, în Bulgaria indicatorul a urcat cu un ritm anual de 2,1 puncte procentuale la 50% în 2019.

Analizând ritmul mediu anual al acestui indicator în perioada 2009-2019 se evidențiază dinamica din România, de 3%, aspect care confirmă faptul că țara noastră și-a consolidat statutul de campioană a procesului de convergență economică europeană.

Pe locurile doi și trei se poziționează Polonia și Bulgaria cu ritmuri medii anuale de 2,13%, respectiv 2,08% în intervalul 2009-2019.

În Ungaria indicatorul a prezentat o dinamică medie anuală de 1,3%, iar în Cehia ritmul înregistrat a fost de 0,77%.

Subliniem însă faptul că distanța dintre Europa Centrală și de Est și Zona Euro este mult mai mare din perspectiva PIB/locuitor în termeni nominali.

În termeni nominali PIB/locuitor a crescut cu 9,4% an/an la 11.500 euro în România în 2019, reprezentând 33,1% din nivelul mediu al Zonei Euro.

Acest indicator s-a majorat cu 8,8% an/an la 8.680 euro în Bulgaria în 2019, reprezentând sub 25% din media Zonei Euro.

În Ungaria indicatorul a urcat cu 7,5% an/an la 14.720 euro în 2019, ponderea în nivelul Zonei Euro fiind de 42,3%.

Nu în ultimul rând, indicatorul a crescut cu 5,7% an/an la 20.640 euro în Cehia în 2019, reprezentând 59,3% din media Zonei Euro.

România dispune de elementele necesare pentru a consolida statutul de campioană a procesului de convergență economică europeană și în anii următori – Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Printre oportunitățile menționate de Andrei Rădulescu se numără și aderarea Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și aderarea la Zona Euro.

Acesta, însă, subliniază și provocările pe care România le are în perioada următoare:

  • tranziția de la cantitativ la calitativ – modernizare prin organizare și accent pe reforme structurale;
  • identificarea unui nou model de convergență și dezvoltare; transformarea potențialului în realitate;
  • apropierea de țările cele mai dezvoltate din regiune și integrarea mai puternică în circuitul economic mondial;
  • intensificarea gradului de integrare între regiuni prin investiții inteligente și eficiente în infrastructură;
  • implementarea unui mix permanent echilibrat de politici economice;
  • încorporarea Revoluției Digitale și dezvoltarea pieței de capital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *