Indicatori macro

Rezervele Internaționale ale României au au crescut cu 2,4 miliarde euro

Rezervele Internaţionale ale României (RIR), valute plus aur, au fost de 40,8 miliarde euro la 31 mai 2020, mai mari cu 2,4 miliarde euro față de 30 aprilie 2020.

Creșterea RIR, de 6% în cursul lunii mai a.c., s-a datorat exlusiv creșterii rezervelor valutare din BNR, cifrate 35,5 miliarde euro, față de 33,1 miliarde euro la 30 aprilie 2020. Rezerva de aur a României a rămas neschimbată, la 103, 6 tone.

În cursul lunii mai a.c. au avut loc intrări de peste opt miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit și alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Totalul consemnat la sfârșitul perioadei a inclus și suma rezultată din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 3,3 miliarde euro.

Pe partea de plăți, a intervenit alimentarea contului Comisiei Europene și altele, precum și ieşiri de 5,5 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăţi de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur (103,6 tone), valoarează, în contextul evoluţiilor preţurilor internaţionale, 5,16 miliarde euro.

Plăţile scadente în luna iunie 2020, în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează aproape 100 milioane euro, potrivit datelor comunicate de BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *