Este de așteptat, conform analiștilor BNR, ca rata anuală a inflației să se reducă semnificativ în primele luni din acest an, revenind spre pragul de 3%, de la maximul din ultimii ani, de 4%, înregistrat în decembrie 2019.
Noua prognoză BNR asupra evoluției inflației, ce rezultă din Raportul asupra inflației, ediția februarie 2020, reconfirmă estimările precedente, de reducere treptată a nivelului acesteia.
Rata medie anuală a inflației (Indicele Prețurilor de Consum) s-a menținut în decembrie la nivelul de 3,8 la sută, identic cu cel din noiembrie. În același timp, rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum a crescut la 3,9 la sută, de la 3,8 la sută în lunile octombrie și noiembrie.
Noile date statistice reconfirmă, de altfel, scăderea ritmului anual al creșterii economice în trimestrul III 2019, la 3 la sută, de la 4,4 la sută în trimestrul anterior.
Incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei inflației decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, mai ales în contextul calendarului electoral 2020, a ținut să sublinieze guvernatorul BNR.
Nivelul și tendința deficitului de cont curent și a celui bugetar sunt deosebit de preocupante – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Dinamica scăzută a economiei zonei euro, dar și a celei globale, generează riscuri, inclusiv pe fondul epidemiei de coronavirus. Relevante în analizele pe acest an rămân și deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.
Rata anuală a inflației (Indicele Prețurilor de Consum – IPC) a crescut în luna decembrie 2019 la 4,0 la sută, de la 3,8 la sută în noiembrie, nivel situat deasupra intervalului țintei staționare și ușor peste cel prognozat.
Creșterea acesteia față de finalul trimestrului III, când a scăzut la 3,5 la sută, se datorează majorării dinamicii prețurilor combustibililor, inclusiv pe fondul unui efect de bază, dar și scumpirii considerabile a fructelor, precum și accelerării inflației de bază.
Rata anuală a inflației CORE2 ajustat (care elimină din calculul IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice) a continuat să se majoreze în luna decembrie până la 3,7 la sută, peste nivelul prognozat, de la 3,5 la sută în noiembrie și 3,4 la sută în septembrie.
Creșterea a reflectat aproape integral tendința observată pe segmentul alimentar, marcat de majorarea prețurilor internaționale ale unor produse agroalimentare, evoluții suprapuse presiunilor inflaționiste semnificative pe partea cererii și a costurilor unitare cu forța de muncă.
Creșterea anuală a creditului acordat sectorului privat a încetinit ceva mai evident în decembrie, de la 7,2%, în noiembrie 2019, la 6,6%.
În condițiile în care avansul componentei în lei a cunoscut o mică temperare, iar componenta în valută și-a amplificat scădere, ponderea în total credit a componentei în lei a ajuns, în decembrie anul trecut, la 67,6 la sută. Este cel mai ridicat nivel înregistrat, în ultimii 24 de ani, din mai 1996.