Grupul de lucru constituit la nivel guvernamental din reprezentanții tuturor instituțiilor responsabile, financiar și monetar, de economia românească, a convenit un prim plan de măsuri economice.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a reiterat faptul că există resurse bugetare pe care statul le are de plată către mediul de stat și privat, există o rezervă la bugetul statului, consistentă, care permite ca, în perioada următoare, să existe o abordare liniștită, pentru acoperirea cheltuielilor și asigurarea materialelor medicale necesare.
Cele 9 măsuri ale Planului de contracare a efectelor epidemiei de coronavirus:
- Realocarea din bugetul de stat a unei prime tranşe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, în vederea achiziţionării de medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale.
- Ministerul Sănătăţii va asigura gratuit medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie.
- Guvernul va finanţa o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naţionale CFR şi TAROM.
- Scutirea de la plata contribuţiilor (CAS si CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajaţii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului şi divertismentului.
- Pentru persoanele aflate în izolare/carantină se va asigura plata facturilor pentru utilităţi şi suspendarea pentru 3 luni a plăţii ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coş minim de alimente celor aflaţi în izolare la domiciliu.
- În situaţia în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populaţie.
- Angajaţii IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus vor fi scutiţi de plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit.
- Guvernul va elabora un plan privind stocurile de hrană pentru populaţie, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii şi retailerii de alimente.
- Românii din ţară, precum şi cei din Diaspora care s-au întors acasă şi care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în ţară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus.
Cele mai afectate sectoare par a fi, la o primă vedere, fără a fi evaluate încă efectele reale, în cifre, și în ce măsură, sunt: transportul, turismul și serviciile, pentru care au fost prezentate câteva analize sectoriale. Semnalele sunt îngrijorătoare. Avem situația generată de recomandările generate de răspândirea coronavirusului, evitarea agomerațiilor, care generează efecte în zona economică – să fie măsuri care să ajute sectoarele respective – unii trebuie să intre în concediu medical, alții în concediu de odihnă pentru copiii care stau acasă.
Despre stocurile de medicamente, de hrană, surse guvernamentale spun că nu există în acest moment nicio îngrijorare cu privire la aprovizionarea rețelelor de comerț. Apelul este la calm și responsabilitate.