Indicatori macro

PIB-ul a crescut anul trecut față de 2018 tot cu 4,1%

PIB pe locuitor

Românii au fost la fel de harnici în ultimii doi ani, astfel că, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut anul trecut față de 2018 identic cu 2018 față de 2017: cu 4,1%.

Dacă economia românească și-a menținut ritmul de creștere în ultimii doi ani analizați (2018 și 2019), pentru Zona Euro, CE vede o creștere de 1,2% în 2020 și în 2021, iar pentru UE în ansamblu avansul este de 1,4% pentru acest an și pentru anul viitor.

Creșterea PIB-ului României în ultimii trei ani

20177,1%
20184,1%
20194,1%

Economia europeană, ca și cea a României, rămâne astfel pe un trend ascendent constant, inclusiv a numărului locurilor de muncă și a salariilor.

„Statele membre ar trebui să utilizeze această perioadă pentru a continua reformele structurale menite să stimuleze creșterea economică – Valdis Dombrovskis, vicepreședinte CE.

Produsul Intern Brut (PIB) este indicatorul macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei unei țări, în decurs de un an.

În ceea ce privește inflația, experții Comisiei Europene estimează o inflație de 3,4% în 2020 și de 3,3%. BNR prognozează o reducere a inflației până la 3% până în aprilie 2020, după care ar urma o nouă creștere până la sfârșitul anului.

Estimările acesteia privind evoluția Produsului Intern Brut (PIB) al României, pentru acest an este pentru o creștere cu 3,8%, iar pentru 2021, de 3,5%.

Consumul privat și investițiile, în particular în sectorul construcțiilor, vor continua să alimenteze creșterea economică în UE. Comisia estimează că investițiile publice, în special în infrastructura de transport și în cea digitală, vor crește semnificativ în mai multe state membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *