Indicatori macro

Ministrul Finanțelor: Avem resursele fiscale necesare pentru a face față COVID-19

Factorii de decizie financiară și monetară de la București s-au reunit în prima întâlnire de lucru în contextul epidemiei de coronavirus, pentru a analiza situația financiară și economică a României.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a reiterat, la finalul întâlnirii, faptul că Executivul dispune de resursele și instrumentele fiscale necesare pentru a face față provocărilor aduse de infecțiile cu coronavirus, în ceea ce privesc efectele economice ale epidemiei.

Au fost discutate, ieri, în cadrul unei echipe mixte, din care au făcut parte ministrul Finanțelor și guvernatorul BNR, măsurile care pot fi luate pentru a atenua efectele economice ale COVID-19. Este vorba despre măsuri de natură fiscală și de politică monetară. De altfel, Florin Cîțu, ministru de finanțe, a declarat că, pentru a avea impact maxim, este nevoie de coordonarea politicilor fiscale și monetare, fiind formate deja echipe de lucru cu experți din MFP și BNR.

”Nu avem niciun fel de probleme pe partea de finanțare, am fost precaut, am atras finanțare și avem resursele necesare pentru plata tuturor cheltuielilor din buget”, a declarat Cîțu. Chiar în contextul în care a trebuit să facem plăti către Ministerul Sănătății, în plus, de aproximativ 620 milioane lei. Avem resursele și instrumentele fiscale necesare pentru a face față acestei provocări, a explicat acesta.

Conform unei comunicări a Grupului de Comunicare Strategică, prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei Covid-19 – (GLI-ECOROM), ieri a avut loc prima întâlnire a grupului mixt de lucru.

Au participat Ludovic Orban, prim-ministrul României, coordonatorii Grupului de lucru, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului și Cosmin Marinescu, consilierul prezidențial pentru politici economice și sociale, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Elena Doina Dascălu, prim-vicepreședintele ASF, Daniel Dăianu, președinte al Consiliului Fiscal, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Victor Costache, ministrul Sănătății, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Stănică, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, Simona Moagăr-Poladian, directorul Institutului de Economie Mondială.

De asemenea, la această întâlnire au fost invitați reprezentanți ai structurilor asociative ale mediului de afaceri: Coaliția pentru Dezvoltarea României, Camera de Comerț și Industrie a României, Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și Asociația Română a Băncilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *