Indicatori macro

Miniștrii de Finanțe din UE au suspendat discuțiile pentru că nu s-au înțeles asupra măsurilor de sprijin

Comisia Europeană

Miniștrii de finanțe din UE nu au ajuns la un acord în discuțiile care au durat toată noaptea cu privire la sprijinul acordat economiile afectate de coronavirus, discuțiile fiind suspendate până joi, anunță Reuters.

Surse diplomatice și oficiali au declarat că divergențe majore între Italia și Olanda cu privire la condițiile care ar trebui să însoțească creditele pentru guvernele din zona euro care luptă împotriva pandemiei a bloca planul în valoare de 500 de miliarde de euro.

„După 16 ore de discuții ne-am apropiat de o înțelegere, dar nu am ajuns la final”, a declarat președintele Eurogrupului, Mario Centeno. “Am suspendat Eurogrupul și (vom continua) mâine.”

Miniștrii finanțelor au început marți discuțiile la 14.30 GMT și au ținut toată noaptea, cu numeroase pauze, pentru a permite negocieri bilaterale. Aceștia și-au propus să ajungă la un acord asupra unui pachet de măsuri care să ajute guvernele, companiile și persoanele fizice.

Un oficial care a participat la discuții a declarat miercuri, în jurul orei 4 dimineața (ora Londrei), ministrul olandez a fost singurul care a refuzat să susțină un text asupra căruia miniștrii ar trebui să fie de acord pentru a obține aprobarea pentru un nou set de măsuri economice din partea celor 27 de lideri naționali ai blocului.

Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a declarat pe Twitter: „În aceste momente dificile, Europa trebuie să stea împreună. Împreună cu (ministrul francez al finanțelor) Bruno Le Maire, cer toate țărilor euro să nu refuze rezolvarea acestor probleme financiare dificile și să faciliteze un compromis bun pentru toți cetățenii”.

Pentru a sprijini economiile încărcate de blocarea coronavirusului, UE a suspendat deja limitele de ajutor de stat și a permis statelor membre să cheltuie mai mult. Dar Spania, Franța și Italia spun că nu este suficient și au privit discuția drept un test de solidaritate care ar putea rupe, sau întări, UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *