Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, într-o intervenție televizată, cele cîteva măsuri pe care guvernul le-a adoptat aseară pentru susținerea mediului de afaceri.
Anunțul principal pe care îl aștepta mediul antreprenorial din România, indiferent de mărimea companiei, din absolut toate domeniile, nu numai din cele afectate direct, era cel cu privire la plata angajaților.
Prima măsură luată este cea de achitare de la buget a angajaților intrați în șomajul tehnic. Suma lunară asigurată este de 75% din venitul brut, dar nu mai mare de 75% din salariul mediu brut pe economie.
Premierul a arătat că sunt două categorii de companii afectate. În prima categorie sunt afacerile lovite direct de măsurile luate pentru combaterea coronavirusului, cum ar fi hotelurile, restaurantele, cafenelele, instituțiile de spectacole.
A doua categorie sunt companii care au fost afectate indirect, iar cifra de afaceri le-a scăzut cu cel puțin 25% în ultima lună. Acestea vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere și să facă dovada scăderii cifrei de afaceri pentru a beneficia de plata de la stat a angajaților intrați în șomaj.
Plata celor în șomaj tehnic va fi realizată din bugetul Ministerului Muncii, prin Agențiile de Muncă teritoriale – Ludovic Orban, Prim-ministrul României.
Guvernul a majorat, prin Ordonanță de Urgență, și plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a primit o majorare de 5 miliarde lei în acest moment, iar guvernul este pregătit să majoreze plafonul cu până la 15 miliarde lei.
Fondul va garanta creditele acordate IMM-urilor pentru investiții și pentru capitalul de lucru cu până la 90% pentru împrumuturile de până la un milion de lei și cu 80% pentru cele mai mari. Dobânda va fi subvenționată integral de Fond.
De asemenea, Ludovic Orban a anunțat că au fost pregătite 9 miliarde lei pentru rambursarea de TVA. Premierul a dat asigurări că vor fi achitate și concediile medicale plătite de angajatori în perioada imediat următoare.
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 100 milioane lei pentru achiziția materialelor necesare pentru protecția celor aflați în subordine.
Bugetul Ministerului Sănătății va fi, de asemenea, suplimentat cu 42 milioane lei pentru susținerea centrelor de carantină.
Au fost majorate și pedepsele pentru cei care mint în declarațiile referitoare la unde au fost anterior revenirii în România și pentru cei care nu respectă indicațiile de izolare la domiciliu sau carantină. Pedepsele cu închisoarea de până la doi ani se majorează până la de patru ori în funcție de gravitatea infracțiunii.