Indicatori macro

INS: Managerii se aşteaptă la scăderea moderată a numărului de angajaţi în mai-iulie

Managerii estimează pentru perioada mai-iulie o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii, în paralel cu creşterea preţurilor în retail şi diminuarea activităţii economice în industria prelucrătoare şi servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură realizată în luna mai de Institutul Național de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scăderea volumului producţiei (sold conjunctural -21%; în luna aprilie sold conjunctural -70%).

Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se va înregistra cea mai semnificativă scădere (sold conjunctural -38%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere (sold conjunctural +37%).

Producţia de medicamente va înregistra o scădere moderată (sold conjunctural -13%), comparativ cu perioada precedentă în care se estima stabilitate (sold conjunctural -4%).

De asemenea, managerii se aşteaptă la reducerea numărului de angajaţi în industrie, soldul conjunctural fiind de -26%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

În sectorul de construcţii, activitatea va fi relativ stabilă în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%; în luna aprilie sold conjunctural -57%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%; în luna aprilie sold conjunctural -58%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozează scăderea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%) şi creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în mai-iulie (sold conjunctural -29%; în luna aprilie sold conjunctural -62%), printre cele mai afectate zone fiind activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -100%), activităţile agenţiilor turistice şi ale tur-operatorilor (sold conjunctural -82%) şi activităţile sportive, recreative şi distractive (sold conjunctural -81%).

În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.