Indicatori macro

Florin Cîţu: Vom plăti salarii și pensii dacă vom avea încasări la buget

Toate cheltuielile bugetare, inclusiv plata pensiilor, salariilor şi finanţarea investiţiilor vor depinde de execuţia bugetară, a declarat Florin Cîţu, ministrul de Finanţe, potrivit Mediafax.

Creşterea pensiilor este prevăzută în buget, pentru că legislaţia era în vigoare, dar totul depinde de execuţia bugetară, a explicat ministrul într-o intervenție la un post tv. Acesta a adăugat faptul că ”nu este un subiect care ar trebui discutat azi” și că toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor. Dacă execuţia bugetară nu este bună, investiţiile vor avea un semn de întrebare asupra lor, plata pensiilor va fi o problemă, dacă avem o execuţie proastă.

Guvernul, potrivit proiectului de rectificare bugetară, merge pe un deficit echivalent cu 6,7% din PIB şi cheltuieli bugetare în sumă de 413 mld. lei, la o scădere economică de 1,9%.

Documentul de lucru folosit de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) şi de mai multe organizaţii patronale merge pe o scădere economică de aproape 9%, care va prăbuşi încasările statului şi deficitul bugetar. Astfel, deficitul bugetar este estimat între 7% şi 11% din PIB, un necesar de finanţare care va face guvernul să se îndrepte către toate sursele posibile, interne şi externe: Comisia Europeană, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *