Economia României nu va intra în recesiune în 2020, dar creșterea va fi mai mică decât prognozele oficiale. Analiștii Euler Hermes estimează un avans de doar 2,8% anul acesta, în timp ce prognoza oficială este de 4,1%.
Studiul privind riscul de țară realizat de Euler Hermes, lider global în asigurarea de credit comercial, arată că suntem vizați de o serie de pericole în 2020. Scăderea globală a cererii, creșterea economică mai redusă din Zona Euro și tensiunile comerciale dintre SUA și China sunt printre cele mai mari riscuri. La care se adaugă și recentul conflict dintre SUA și Iran, care ar putea afecta semnificativ piețele financiare și pe cea a petrolului.
Pe plan intern, analiștii Euler Hermes arată că producția în sectorul auto s-a redus din iunie 2019. În plus, noul guvern PNL se va concentra pe menținerea sub control a cheltuielilor bugetare, ceea ce va reduce creșterea PIB.
Rata inflației a crescut de la ,13% în 2017 până la 4,6% în 2018 și 3,8% în octombrie anul trecut. Creșterea salariilor, stimularea fiscală pro-ciclică și politicile monetare au fost cauzele care au stat la baza majorării inflației și a supra-încălzirii economiei.
Chiar dacă majorarea economică s-a diminuat după 2017, indicatorii de supra-încălzire a economiei nu au dispărut cu adevărat.
Deficitul anual de cont curent s-a extins de la -0,7% din PIB în 2014 până la -4,6% în 2018 și a depășit -5% în 2019. Mai mult, doar 45% din deficitul din primul semestru 2019 a fost finanțată prin investiții directe străine nete (IED), cu mult sub un nivel confortabil de 75% și în scădere față de un nivel recent recent de 146% în 2016.
Raportul arată că deficitul de cont curent va rămâne mare și în următorii ani. În combinație cu creșterea prognozată a deficitului fiscal, acest lucru ar putea ridica nevoile de finanțare externă la niveluri excesive. De asemenea, s-ar putea inversa rata de scădere a raportului datorii externe/PIB; după o scădere de la 75% din PIB în 2012 până la 49% în 2018, se estimează o creștere către nivelul de 51% în 2020.
Rata de schimb a leului a fost relativ stabilă în ultimii ani, în ciuda supraîncălzirii economiei. Moneda națională s-a depreciat cu 1-2% în medie anuală față de euro. Dar Banca Națională a României a aplicat o serie de instrumente pentru a interveni pentru a preveni volatilitatea excesivă a monedei.
Între timp, rezervele valutare ale BNR s-au schimbat în mare parte din 2016, în intervalul de 31-36 miliarde euro (35,6 miliarde euro în august 2019). Acoperirea valutară a importurilor a scăzut de la 5,7 luni la sfârșitul anului 2015 la patru luni la jumătatea anului 2019. O scădere suplimentară a acestui raport ar putea ridica îngrijorarea investitorilor, în special pe fondul creșterii deficitelor gemene, a politicii fiscale în expansiune, a inflației ridicate și a slăbirii perspectivei economice globale.
Puncte forte ale economiei României:
- Calitatea de membru al UE și relații internaționale destul de bune;
- Datoria publică scăzută;
- Sector industrial competitiv;
- Mediu de afaceri adecvat.
Puncte slabe ale economiei României:
- Instabilitatea guvernului;
- Arierate ale întreprinderilor de stat;
- Stimulent fiscal excesiv, pro-ciclic începând din anul 2015;
- Datoriile ridicate ale sectorului privat ridicat (în special în valută);
- Creșterea rapidă a deficitului de cont curent, în timp ce intrările nete de investiții străine directe sunt în scădere;
- Sarcina datoriei externe ridicate.