Valoarea totală a importurilor României de anul trecut s-a ridicat la 80,4 miliarde euro,iar cea a exporturilor a fost de 63,06 miliarde euro, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR). Deficitul rezultat se ridică la 17,4 miliarde euro, cu 2,6 miliarde euro mai mare decât în 2018.
Exporturile au crescut anul trecut cu 2% față de 2018, iar importurile au avansat cu aproape 5%. Diferența se vede în deficitul de cont curent, care adună toate încasările și plățile făcute de România în raport cu alte state.
Deficitul de cont curent de anul trecut s-a ridicat la 10,5 miliarde euro, în urcare de la 8,9 miliarde euro în 2018.
Deficitul de cont curent a fost redus de excedentul înregistrat de balanța serviciilor, care a totalizat 8,55 miliarde euro. Care excedent ar fi putut fi mai mare dacă nu se înregistra deficitul de 2,1 miliarde euro de la turism. În continuare cheltuim mai mulți bani în vacanțe în străinătate decât încasăm de la străinii care vin în România.
Investițiile directe ale nerezidenților au totalizat 5,3 miliarde euro anul trecut, cu 30 milioane euro mai mult decât în 2018. Astfel, investițiile străine acoperă doar jumătate din deficitul de cont curent.
Datoria externă totală s-a ridicat la 106 miliarde euro, dintre care 72,7 miliarde euro era pe termen lung, iar 33,3 miliarde euro pe termen scurt.
Creșterea datoriei publice directe în anul 2019 a provenit în principal din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor în valoare nominală de 5 miliarde euro. Ca și din influența variației prețurilor titlurilor de valoare emise de administrația publică, de 2,23 miliarde euro, diminuate cu rambursările efectuate în contul datorie publice directe, de 3,1 miliarde euro.
Datoria publică externă pe termen lung a ajuns la 39,5 miliarde euro la sfârșitul anului trecut, în urcare de la 34,8 miliarde euro în 2018.