Indicatori macro

Cartofii și fructele au dus inflația pe creștere

Pretul cartofilor a crescut

Cele mai mari creșteri ale prețurilor, în luna noiembrie 2019, față de noiembrie anul trecut, s-au înregistrat la cartofi, fructe, tutun și carne. Cauzele principale sunt recolta agricolă mai mică din acest an, deprecierea leului și, pentru tutun, creșterea accizei.

În perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019, cel mai mult s-au mărit prețul kilogramului de cartofi, cu 21%, urmat de fructe și conservele din fructe, cu 16%. La tutun și țigări, prețul este mai mare cu aproape 8%, iar la carne și preparatele din carne, cu aproape 6%.

Legumele s-au scumpit pe fondul unei recolte agricole mai mici față de cea record de anul trecut, ca și a deprecierii leului față de euro și dolar. Prețul țigărilor s-a majorat ca urmare a creșterii accizei de la 1 septembrie de la 483,7 lei pe 1.000 de țigarete până la 503,9 lei. Prețul pe un pachet de țigări a urcat cu 50 bani.

Combustibilii s-au scumpit cu 5,6% în ultimele 12 luni. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult, cu 4,9% față de noiembrie 2018, iar cele nealimentare cu 2,8%. Costul serviciilor a urcat cu 4,2%.

În coșul bunurilor și produselor care se iau în calcul pentru rata inflației alimentele au o pondere de 31,9%, mărfurile nealimentare de 47,9%, iar serviciile de 20,2%.

Rata anualizată a inflației a urcat la 3,8% în noiembrie, cu 0,4 puncte procentuale mai mult față de luna octombrie.

„Accelerarea dinamicii anuale a inflației are loc pe fondul creșterii consumului, majorării salariilor și creșterea creditării – Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică Banca Transilvania

Rata medie lunară a inflației din primele 11 luni ale anului se ridică la 0,3%, același nivel ca în primele 11 luni ale anului trecut.

Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu a anunțat la începutul lunii noiembrie 2019 noua prognoză de inflație pentru acest an, de 3,8%, cu 0,4 puncte procentuale sub estimarea anterioară. Pentru 2020, prognoza BNR este de 3,1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *