Indicatori macro

Florin Jianu: IMM-urile au nevoie acum de susținerea sistemului bancar și de ajustarea cheltuielilor publice

O serie de măsuri fiscale și bugetare au fost adoptate prin OUG 29/2020, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial nr. 230/2020, pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus.

Pe durata stării de urgenţă, dar și în următoarele 30 de zile după ce starea de urgență va fi ridicată. IMM-urile care şi-au întrerupt total sau parţial activitatea beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi. Printre aceastea se numără electricitate, apă, gaze natural, telefonie şi internet, precum şi de amânarea la paltă a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi sediu secundar.

IMM-urile au nevoie de continuitatea măsurilor de susținerea din partea sistemului bancar și ajustarea cheltuielilor publice – Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR)

Măsuri bugetare pentru IMM-uri:

  • Se prelungește termenul până la care debitorul care dorește să își restructureze obligațiile bugetare. Debitorul are obligația de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenția sa până la 31 iulie 2020, față de 31 martie 2020
  • Se prelungește termenul până la care solicitarea de restructurare a obligațiilor bugetare se poate depune până la 30 octombrie 2020, față de 31 iulie 2020.

Măsuri fiscale pentru IMM-uri:

  • Pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și neachitate până la încetarea măsurilor nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere – încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.
  • Se prelungesc, până la 30 iunie a.c., termenele de plată a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport, cu păstrarea bonificaţiei de 10%.

Pe perioada stării de urgență, în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, sunt de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătite din fondul de salarii.

Cei care beneficiază de aceste măsuri sunt angajatorii care au redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei şi nu au capacitatea financiară de a asigura plata tuturor salariilor.

Plata se va realiza în baza unei declaraţii pe propria răspundere din care reiese că business-ul înregistrează o scădere a cifrei de afaceri cu cel puțin 25% în ultima lună şi nu are capacitatea financiară de a plăti toţi angajaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.