Fiscalitate

Statul împrumută un miliard și jumătate de lei de la bănci pentru datoria publică

Ministerul de Finanțe a progamat trei emisiuni de titluri de stat în prima săptămână lucrătoare din acest an, cu o valoare totală de 1,56 miliarde lei.

Pentru luna ianuarie, valoarea totală a împrumuturilor programate se ridică la 5,1 miliarde lei.

În prima zi a săptămânii 6-10 ianuarie, Ministerul de Finanțe a lansat prima licitație programată pentru acest an. Emisiunea de titluri cu scadență în septembrie 2023 avea valoarea de 500 milioane lei, dar cererea mare din partea investitorilor instituționali a mărit emisiunea la 605 milioane lei.

La licitație au participat șapte dealeri primari, care au cerut titluri în valoare totală de 1,1 miliarde lei. Dealerii primari sunt, de regulă, bănci comerciale care cumpără titluri de stat în nume propriu sau în numele clienților (în principal, fonduri de investiții).

Prima emisiune de titluri de stat din 2020

Valoare emisiune605 milioane lei
Dobânda anuală3,85%
ScadențaSeptembrie 2023

Ofertele competitive, cu cerere de dobândă suficient de redusă pentru Minister, au totalizat 930 milioane lei, iar cele necompetitive (care cereau dobânzi prea mari) au fost de 170 milioane lei.

Datoria publică este suma pe care statul o are de plată unor terți – persoane private, persoane juridice, bănci, companii, instituții din țară sau din străinătate – de la care s-a împrumutat prin certificate de trezorerie și titluri de stat.

Pentru marți, 7 ianuarie, Ministerul a programat o licitație suplimentară în valoare de 75 milioane lei la randamentul stabilit astăzi. Dobânda anuală a certificatelor emise astăzi a ost de 3,85%, conform datelor BNR.

Dintre cele 4,4 miliarde lei programate pentru luna ianuarie, 4,1 miliarde vor fi oferite prin obligațiuni de stat către investitori instituționali, iar 300 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount (adică titluri de stat fără dobândă, dar care se cumpără la un preț mai mic decât valoarea nominală și au scadența sub un an).

Împrumuturile programate în prima lună a anului sunt cu 930 milioane lei mai mici decât cele contractate în decembrie 2018. Destinația banilor este de refinanțare a datoriei publice (plata emisiunilor de certificate ajunse la maturitate) și finanțarea deficitului bugetului de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.