Fiscalitate

Prevederile Ordonanței de Ajutor pentru mediul de afaceri se referă la dobânzi, penalități, termene și TVA

OUG 29/2020, pentru susținerea mediului de afaceri în contextul crizei provocate de coronavirus, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial nr. 230/2020.

Actul normativ prevede, printre altele, că nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență, neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență. Obligațiile fiscale nu sunt considerate, prin urmare, restante.

Pe de altă parte, se suspendă ori nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.

„Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale”, se arată în comunicarea Ministerului de Finanțe.

Cazurile excepționale și argumentate de întârzieri în depunerea declarațiilor vor fi tratate, potrivit comunicărilor oficiale, cu toată deschiderea și indulgența prevăzută de lege.

Este important de știut că absolut toate măsurile fiscale care fac conținutul acestei ordonanțe excepționale încetează în termen de 30 de zile de la încheierea stării de urgență.

Ministerul Finanțelor Publice a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM-uri în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19.

Foarte importantă în aceste condiții este măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii. În acest sens, companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată, tocmai pentru a fluidiza verificările și restituirea sumelor aferente. Totodată, s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *