Fiscalitate

Numărul companiilor mari care au intrat în insolvență anul trecut a scăzut cu peste o treime

Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact din economia românească, respectiv firme cu active de peste un milion de euro, a scăzut anul trecut cu 32% față de 2018.

Efectul negativ al acestora asupra economiei a crescut însă cu 19%, fiind concediați 14.600 de angajați, iar valoarea creanțelor pe care acestea le datorează statului român s-a ridicat la 1,4 miliarde lei, potrivit datelor Casei de Insolvență Transilvania (CITR).

Numărul total de insolvențe de anul trecut s-a ridicat la 6.524, cu 27% mai mic decât în 2018, conform datelor CITR, parte din Impetum Group.

„Echilibrul macroeconomic de anul trecut a oferit companiilor posibilitatea să își mențină un flux economic constant – Andra Olar-Caragea, CEO al CITR.

Valoarea totală a activelor imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență a depășit 1 miliard de euro în 2019, în creștere cu 25% față de 2018. Media activelor imobilizate a fost mai mare cu 43% anul trecut, ajungând la 7,8 milioane euro.

Cifra de afaceri a companiilor de impact analizate a depășit anul trecut valoarea de 700 de mil. euro, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Cele mai mari insolvențe au fost Complexul Energetic Hunedoara, Prefa SA, Delta ACM, Comcereal, Elcen Constanța și Petrocart SA.

Top trei cele mai afectate sectoare de activitate cumulează 73% din valoarea AI, 79% din angajați și 61% din CA a insolvențelor de impact. Pe locul întâi se află sectorul energetic, care însumează 41% din AI, 36% dintre angajați și 605 milioane lei cifra de afaceri.

Pe locurile doi și trei se situează construcțiile cu 19% din valoarea AI și 764 mil. lei CA și, sectorul industrial, cu 13% din AI și 708 mil. lei CA și cele mai multe companii afectate, 21 din 139. Locurile patru și cinci sunt ocupate de comerț și imobiliare, iar cel mai puțin afectate au fost transportul, agricultura, distribuția de apă și petrolul.

Conform analizei CITR, în 2019 au intrat în insolvență aproximativ 12 companii de impact în medie lunar, însemnând aproape trei insolvențe pe săptămână. Dintre acestea, numai 39 de companii, respectiv 29%, înregistrează și datorii la stat, însă valoarea creanțelor pe care acestea le datorează statului se ridică la 75% din total, respectiv 1,4 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *