Fiscalitate

Ministrul Finanțelor: Nu sunt măsuri perfecte dar suntem pregătiți să venim cu măsuri noi

Pachetul de măsuri fiscale luate pentru a veni în sprijinul economiei reprezintă 2% din PIB, a declarat astăzi Ministrul Finanțelor. Acesta a explicat cum va fi susținut șomajul tehnic și cum se vor acorda creditele garantate.

Există un interes foarte mare pentru ceea ce se întâmplă în economie astăzi și am decis să ies mai des, să explic cum văd eu lucrurile. Este o criză atipică, o criză economică ce se suprapune unei crize în sănătate.

Nu cred că mai există cineva care a trecut prin așa ceva, deci nu există lecții pe care să le fi avut din trecut – Florin Cîțu, ministrul de Finanțe

Măsurile pe care le luăm nu sunt perfecte, dar suntem gata să venim cu măsuri noi imediat în funcție de cum vedem impactul în economie, a adăugat acesta. Scopul principal al acestor măsuri acum este acela ca IMM-urile afectate în această perioadă de criză să poată avea acces la finanțare.

„Poți să mergi la o bancă, să îți iei o linie de credit pentru investiții, pentru capital de lucru, dobânda este subvenționată 100% de stat pe perioada stării de urgență și câteva luni după aceea, iar creditele sunt garantate până la 90%, în funcție de mărimea creditului”, a explicat ministrul.

Despre șomajul tehnic, Cîțu a spus statul plătește 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât salariul mediu pe economie.

„Cele două măsuri merg împreună pentru a menține capacitatea de producție în economie. Sunt măsuri similare pe care le-au luat și alte state în UE. Acest pachet reprezintă un efort de 2% din PIB și, bineînțeles că suntem pregătiți să venim și cu alte măsuri, în funcție de cum evoluează situația în perioada următoare”, a mai afirmat Cîțu.

Acesta a dat asigurări că Guvernul va face tot ceea poate pentru a reduce impactul asupra economiei în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *