Fiscalitate

Investitorii au plasat ordine de cumpărare de patru ori valoarea obligațiunilor emise de Statul român

Prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro din 2020, lansată de către Ministerul Finanțelor, în valoare totală de trei miliarde euro, a fost subscrisă integral, după ce investitorii au plasat ordine de cumpărare de 12 miliarde euro.

Emisiunea a fost structurată pe două tranşe, prima cu scadenţa pe 12 ani, cea de a doua, pe 30 de ani. Investitorii privați au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat Finanțele să se împrumute, respectiv trei miliarde euro. Pe tranşa de 12 ani, dobânda este de 2,04% pe an, iar pe tranşa de 30 de ani, dobânda este de 3,41% pe an.

Emisiunea a fost administrată de BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale și Unicredit Bank AG. Suma se utilizează pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

Necesarul de finanţare în acest an se ridică la 87 miliarde lei, ca urmare a nivelului estimat al deficitului bugetar, de aproximativ 41 miliarde lei (3,6% din PIB ), precum şi a volumului datoriei de refinanţat, de 46 miliarde lei.

Din suma totală estimată, Ministerul Finanțelor vrea să atragă de pe pieţele financiare externe circa șase miliarde euro, prin euroobligaţiuni, operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente, plasamente private şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale. Finanțarea de pe piețele internaționale ar acoperi în proporție de 55% necesarul, restul fiind asigurat din împrumuturi de pe piața internă.


 

One Response

  1. Cum ma nene? Inflatia e de 4%, cine ar face asa investiție? 5% e minim cu statul.. scoti mai putini bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.