Deficitul a crescut cu 0,2% din PIB față de ținta stabilită prin ultima rectificare bugetară (4,4% din PIB), din cel puțin două motive: plata sumei de 0,91 miliarde de lei către frații Micula și neîncasarea sumei de 1,3 miliarde de lei din dividende de la companiile de stat.
Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat în 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB, peste estimarea din rectificarea bugetară din noiembrie 2019 de 4,4%, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
“Este puțin peste ceea ce estimam la rectificarea din noiembrie și aici avem evoluția și de unde a venit această diferență. Din legea inițială trecută în Parlament au venit toate problemele în 2019 (…) au fost facturi acumulate ani de zile care trebuiau plătite”, a explicat Florin Cîțu.
Ministrul invocă două elemente care nu au putut fi estimate: stingerea datoriei rezultate dintr-o hotărâre judecătorească, cea din procesul cu fraţii Micula, de 0,91 miliarde lei. Cealaltă a provenit din estimatările de încasari din dividende de la companiile de stat. ”Surpriza a fost că 1,3 miliarde lei nu au fost încasaţi şi vom trimite şi corpul de control, pentru că dividendele apar pe hârtie, iar ele nu sunt acolo”, a spus el.
Fostul prim-ministru Viorica Dăncilă se întreabă de ce ”Guvernul Orban s-a împrumutat cu 40 de miliarde în două luni și jumătate de mandat, în timp ce Guvernul PSD s-a împrumutat de 79 de miliarde în doi ani și jumătate”. Aceasta a adăugat că ”Florin Cîțu trebuie să dea explicații în fața comisiei de Buget pentru deficitul de 4,6%”.
“Nu știu cum a gestionat dânsul situația, astfel încât să ajungă la acest deficit, dar ar trebui să meargă în Parlament, în fața comisiei de Buget și să explice de ce s-a ajuns la acest deficit, pentru că întotdeauna vedem că se dă vina pe greaua moștenire”, a declarat fostul premier Viorica Dăncilă, marți, pentru MEDIAFAX.