Fiscalitate

Conturile poprite vor fi deblocate în 24 de ore din momentul achitării datoriei

Propunerea legislativă prin care vor fi aduse modificări Codului Fiscal în vigoare, va institui, dacă va fi aprobată, deblocarea conturilor pe care ANAF a pus popriri pentru diverse datorii la stat, în 24 de ore de la achitarea datoriei.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că va depune la Senat un proiect de lege care aduce modificări Codului de procedură fiscală prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi obligată să ridice imediat popririle pe conturile bancare.

Dacă un contribuabil, persoană fizică sau juridică, a achitat datoriile scadente, contul bancar va fi deblocat în 24 de ore, potrivit noii legi.

„În calitate de deputat liberal voi depune mâine la Parlamentul României o propunere legislativă de modificare şi completare a Codului de Procedură Fiscală, astfel încât ANAF va avea obligaţia expresă de a ridica imediat popriile pe conturi bancare ale debitorilor, în situaţia în care contribuabilii şi-au achitat datoriile scadente”, afirmat Florin Roman, printr-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.

Inițiativa legislativă care va fi înregistrată în procedură de urgență, ar putea ajusta o serie de reglementări din timpul guvernării PSD.

ANAF putea pune poprire pe toate sumele deţinute în conturi de un contribuabil chiar dacă datoria era şi de 10 sau 100 de ori mai mică, iar stingerea debitului nu conducea automat la o solicitare din partea ANAF de a ridica poprirea.

În acest moment, conturile contribuabililor cu datorii la Fisc sunt blocate în momentul depistării sumelor neplătite, care au depășit termenele prevăzute în Codul Fiscal. După achitarea datoriilor, persoanele fizice și juridice, deopotrivă, urmează același circuit: drumuri la administrațiile fiscale de care aparțin pentru a solicita dovada achitării datoriei (o adresă ANAF) și a o prezenta la bănci pentru ca acestea să deblocheze conturile. Dacă un contribuabil are mai multe conturi bancare, ANAF trebuie să întocmească tot atâtea adrese, câte una pentru fiecare bancă.

Deputatul PNL a adăugat că acest proiect reprezintă un semn de respect față de contribuabilul care plăteşte din rezultatul muncii sale taxe şi impozite la bugetul de stat.

„Proiectul legislativ care instituie obligativitatea ANAF ca, în termen de cel mult 24 de ore de la stingerea debitului, să informeze băncile şi să solicite ridicarea imediată a popririi pentru conturile blocate, este încă un pas către normalitate”, a explicat deputatul PNL.

Proiectul de lege al liberalului va fi înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *