Consiliul Fiscal din România avertizează din nou, într-un nou punct de vedere pe bugetul de stat adoptat, că deficitul bugetar ar putea ajunge la un nivel de 4,6 – 4,8%.
Consiliul are în vedere că ţinta de deficit bugetar oficială pentru 2020 este de 3,59% din PIB, în scădere cu 0,84% din PIB faţă de nivelul estimat pentru 2019. Reducerea deficitului se sprijină pe două elemente cu caracter temporar. Este vorba despre rambursările în contul taxei auto efectuate în 2019, de 2,8 miliarde lei, care nu se vor mai face şi în 2020. În al doilea rând, este vorba despre închirierea în 2020 a benzilor de frecvenţă 5G pentru următorii 10 ani de către operatorii de telefonie mobilă. Din acest segment sunt estimate încasări bugetare de circa 2,5 miliarde lei.
Diminuarea deficitului bugetar se bazează pe micşorarea ponderii în PIB a cheltuielilor de personal cu 0,17% din PIB, a cheltuielilor din bunuri şi servicii cu 0,21 puncte procentuale şi a cheltuielilor de capital cu 0,45 puncte procentuale.
Consiliul Fiscal avertizează explicit faptul că deficitul bugetar va ajunge la 4,6-4,8%, cu cel puţin 1% mai mare decât ţinta Ministerului Finanţelor în 2020.
“Această situaţie foarte complicată reclamă măsuri suplimentare de consolidare”, transmit reprezentanţii Consiliului Fiscal.
Scăderile de impozite, operate la scurt timp după adoptarea legii bugetului, precum şi slăbiciuni suplimentare ale execuţiei bugetare pe anul 2019, comparativ cu parametrii aprobaţi prin cea de-a doua rectificare bugetară, conduc la o probabilă adâncire a dezechilibrului bugetar în anul 2020, se arată în opinia dată publicității de CF.
Sunt necesare măsuri suplimentare privind veniturile şi cheltuielile bugetare pentru a se asigura convergenţa cu ţinta de deficit propusă pentru anul curent, se menționează în document.
Majorarea programată a punctului de pensie cu 40%, de la 1 septembrie 2020, are loc în contextul unui derapaj bugetar de proporţii deja existent. ”Impactul acestei măsuri precum şi al celorlalte măsuri cuprinse în noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021”, consideră membri Consiliului Fiscal.
Concluzia noului punct de vedere dat publicității de CF este că se va înregistra o nouă majorare a ponderii cheltuielilor cu asistenţa socială cu încă 1,85 puncte procentuale din PIB faţă de anul curent şi un nivel al deficitului bugetar în jurul valorii de 6% din PIB.